Quantcast
Новини Пловдив » Здраве » Медицинският щаб: Щом „Свети Мина“ не може да е само ковид болница, тогава няма да е
COVID-19 Здраве Пловдив

Медицинският щаб: Щом „Свети Мина“ не може да е само ковид болница, тогава няма да е

Дани Каназирева
Дани Каназирева

Управителят на  МБАЛ „Свети Мина“  да изготви доклад какви са реалните възможности на здравното заведение за оказване на  качествена здравна грижа при лечението на пациенти с Ковид-19. Това  реши днес на свое заседание Медицинският щаб.  Решението е продиктувано от множеството публикации в медиите и твърдението, че общинското здравно заведение реално не може да се реорганизира в изцяло ковид болница поради липса на достатъчно апаратура, обезпечен леглови фонд, персонал и недостатъчен финансов ресурс на база досегашния лимит, с който работи.

Срокът за това е 24 часа, след което ще бъде взето решение от Областния кризисен щаб с колко легла за лечение на Ковид-19, според заповедите на здравния министър , ще  остане  да работи.  Решението ще се съгласува с кмета на Пловдив Здравко Димитров, а РЗИ съответно ще издаде необходимата заповед.

„Медицинският щаб взе решението  за болница „Свети Мина“ по предложение на РЗИ и на база редица проверки  за възможностите да бъде преобразувана. Това не е еднолично решение, защото са водени многократни разговори с управителя проф. Петров и  д-р Калинов, а проблемът за лимита на болницата бе поставен в НЗОК още през юли. В сегашната ситуация и при декларираната невъзможност от страна на управителя и общината,   тя  да бъде ковид болница, то тогава е най-разумно да се редуцират леглата за лечение на пациенти с тази диагноза. Според нас болница „Свети Мина“ има своето място в  здравната система на Пловдив, но за  да се гарантира това, трябва да се спре с  говореното колко е зле състоянието й. В тежката ситуация работят още 5 общински болници, а заедно с тях още 14 други  и  намират начин да се справят. Всичко е въпрос на мениджмънт. За съжаление политическите разговори са твърде неуместни сега, а още по-малко от хора, които през годините са управлявали както самата болница, така и са били част от  управлението на града.  Ясно е за всички,  че темата „Свети Мина“ се използва за политически пиар, но тези, които го правят,  или не осъзнават сложната ситуация, или умишлено го правят точно сега“, коментира областният управител и председател на Областният кризисен щаб Дани Каназирева.

Тя допълни, че решението на Медицинския щаб е съгласувано със здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов и д-р Жени Начева – заместник-министър на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК.

„От началото на кризата в болницата са лекувани малко над 150 пациенти с ковид от общо 2672. Аз благодаря за усилията на лекарите там – на тези, които отговорно поеха ангажиментите си и останаха, макар и при по-лоши трудови и финансови условия, допълни Каназирева.

Още

Обрат: МБАЛ „Св. Мина“ няма да е само за ковид

 

 

 

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...