Quantcast
Новини Пловдив » Регион » „Родопи” иска Областната администрация да се намеси за проблема с транспорта по селата
Регион Родопи Транспорт

„Родопи” иска Областната администрация да се намеси за проблема с транспорта по селата

Автобус, архив
Автобус, архив

Община „Родопи” ще търси съдействие от Областна администрация за регулиране на транспортната схема в населените места.

Проблемът с липсата на редовен обществен превоз беше дискутиран на редовната сесия на Общинсия съвет. Повод за коментар стана транспортната стачка от сряда, заради която бяха спрени курсовете, обслужвани от „Хеброс бус”. Възмущението на кметовете на населените места беше, че превозвачът не е изпратил официално уведомление за спиране на рейсовете.

„Хората буквално висяха по спирките в студа, без да разбират какво се случва и защо няма автобуси. Голяма част от тях не отидоха на работа, защото нямат алтернативен превоз. Това е поредно своеволие от страна на фирмата- превозвач. Проблемът рефлектира върху нас, които сме в пряк контакт с жителите”, гневяха се кметове и общински съветници.

Ситуацията с редуцираните курсове ще стане още по-сериозна, след като влязат в сила новите по-строги мерки за ограничаване на заразата от коронавирус.

„Проблем има и ние сме напълно наясно с него. Само в последния месец имаме няколко срещи със собственика на фирма „Хеброс бус”. Ясно е, че заради пандемията голяма част от хората не пътуват с рейсовете, учениците не ходят на училище. Това води до нерентабилни курсове и загуба за фирмата. Но това не е причина за орязване на курсове”, коментира ситуацията заместник-кметът Владимир Маринов.

Той обясни, че общината няма механизъм, по който да избере нов превозвач, защото това се утвърждава по областната транспортна схема. Но пое ангажимент за провеждане на поредна среща, на която да бъде уточнено как ще се движат автобусите и хората да са наясно. „Щом броят на колите ще бъде по-малко, тогава ще искаме да бъде увеличен капацитетът им. Защото имаме сигнали, че в пиковите часове пътуват правостоящи, без да се спазва необходимата дистанция, което в тази ситуация на пандемия е недопустимо”, допълни той.

Маринов каза, че ще поиска да бъде извършена проверка за хигиената в автобусите. За проблема с оразяната транспортна схема на селата в „Родопи” ще бъде сигнализиран и Областният управител на Пловдив.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...