Quantcast
Новини Пловдив » България » Сачева: Работодателите със затворени бизнеси могат да комбинират всички мерки
COVID-19 Бизнес България Важно

Сачева: Работодателите със затворени бизнеси могат да комбинират всички мерки

Деница Сачева
Деница Сачева

Работодателите със затворени бизнеси могат да комбинират наличните различни мерки на социалното министерство. Това заяви пред Нова ТВ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. „Тези 24 лв. дневно представляват схема – 80/0, защото те са 80% от минималната работна заплата, а работодателят не участва. Тоест всеки работодател има възможността да комбинира различни мерки. Той би могъл да използва и схемата 80/20 за част от своя персонал“, обяви тя.

Сачева обясни още, че хората, които излизат в неплатен отпуск за времето на локдауна, трябва да подадат заявление към работодателят си. По този начин ще могат да получават тези 24 лв. дневно. Списъците с работниците в неплатен отпуск се предават от работодателите в бюрята по труда. „Тази помощ е предвидена за около 60 дни. Вече имаше и затворени бизнеси от 28-ми октомври, защото имаше въведени различни ограничения на местно ниво. Стараем се помощта да достигне до всички. Разглеждаме различни опции и казуси“, добави социалният министър и обясни, че помощите ще се изплащат от понеделник.

По отношение на мярката за гледане на деца до 14 г., тя Сачева обясни, че се отнася за хора, които работят и са в неплатен отпуск и за самонаети лица, които могат да подадат декларация, че към този момент не могат да работят, защото трябва да гледат детето. „Тогава те ще имат право да получат 610лв. Мярката ще важи и за безработни хора, които нямат право на обезщетение от Бюрото по труда“, разясни социалният министър.

Още

Извънредната обстановка до края на март, затварят училища и заведения
Правителството решава ще има ли нов локдаун
Частичен локдаун до 21 декември (ОБНОВЕНА)
2518 излекувани у нас и 3712 новозаразени с COVID-19

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...