Quantcast
Новини Пловдив » България » Вълчев: Коледната ваканция по-дълга, матури за 7. и 12. клас ще има
България Важно Образование

Вълчев: Коледната ваканция по-дълга, матури за 7. и 12. клас ще има

Красимир Вълчев
Красимир Вълчев

Коледната ваканция на учениците се удължава с два дни. 22 и 23 декември ще бъдат неучебни дни. Така децата ще почиват 13 дни, а очакванията са да се върнат в клас на 4 януари. Вчера министърът на образованието Красимир Вълчев е подписал заповед, с която учениците няма да учат от 22 декември до 4 януари. До 21 декември  учебните занятия ще се провеждат в електронна среда.

В момента основният ни проблем е коронавирусът, образователните дефицити можем да ги компенсираме, но не можем да компенсираме живота на хората“, заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ днес Красимир Вълчев.

„За мен учителите трябва да бъдат едни от първите ваксинирани срещу коронавирус след лекарите и възрастните хората с придружаващи заболявания. Всички се страхуват, около 1300 са болните учители от коронавирус. Училищата малко или много са рискова среда. Те са среда на многочислено и многочасово взаимодействие на множество хора. Сега най-важното е да съхраним здравето и живота на нашите съграждани, и в това число и на учителите, най-важното е да намалим натиска върху здравната система“, категоричен бе Вълчев.

Министърът на образованието каза, че системата е била готова за превключване в електронна среда, но все пак дистанционното обучение не компенсира на 100% присъственото обучение.

Той посочи минусите на дистанционното обучение – неефективността на педагогическото взаимодействие, натрупването на психологическо напрежение върху децата, обездвижване, десоциализация, и минуси в чисто обучителната част.

„Колкото са по-големи учениците, колкото са по-ангажирани с ученето, толкова са по-малки загубите и обратното. При по-малките ученици, по-малките деца е неефективно да стоят много време пред екрана, трудно е да се ограмотяват децата в първи клас ефективно от разстояние“, каза Вълчев.

Той отбеляза, че обучението от вкъщи изисква участието на родителите, когато става въпрос за малки деца, но това невинаги е възможно. Вълчев подчерта, че и за учителя е трудно да осъществява ефективно педагогическо взаимодействие.

Министърът на образованието посочи, че дистанционното обучение също има своите предимства и учителите са се научили да ги използват. Голяма част от учителите са започнали да използват много по-иновативни методи, защото ситуацията го е наложила.

Според него в детските градини има по-малко заразени деца и учители.

Той обяви, че 1200 училища от 2400 не са се сблъскали с коронавируса – нямат нито заразени ученици, нито учители.

Според него повечето училища избират да учат в електронна среда до 21 декември. Най-вероятно след Нова година ще се върне вариантът с редуване онлайн и присъствено обучение. Според епидемичната ситуация от 4 януари  децата от 1. до 4. клас ще се върнат в клас, а останалите ще превключват онлайн и присъствено по график. По думите му нулева е възможността за нулева година. „В предходни години имахме една-две седмици за екскурзии и две -три седмици грипни ваканции, това тази година няма да го има. Дори да е по-ниска ефективността, дори да е 50% ефективността на ученето в електронна среда, пак възможността за усвояване на резултатите като време и брой часове няма да бъде по-ниска от предходни години“, категоричен е той.

На въпрос защо се обмисля удължаване на учебната година от 1. до 6. клас, той заяви: „По-голяма част от училищата са взели решение да продължат с обучението в електронна среда до 21 декември, а не да преминат към проектни дейности и да се удължи годината. Има ученици, които по принцип не са ангажирани с образователния процес, при тях е мниго ниска степента на ефектовност на работа в електронна среда. Има ученици, които нямат устройства за електронна среда.  В момента се опитваме да договорим и закупим 106 000 преносими електронни устройства, но за съжаление има забавяне заради процедурите, в цял свят няма устройства“, обясни той.

„Матури и изпити след 7. и 12. клас ще има. Миналата година ги проведохме в далеч по-тежка ситуация, отколкото очакваме в края на тази година да бъде. Има време да се реши кои теми ще бъдат изключени, ако учителите не са имали възможност да ги преподават“, каза още министърът на образованието. /ПловдивПрес

Още новини по темата

Вълчев: Учениците се връщат в клас на 4 януари, детските градини отварят на 21 декември

Красимир Вълчев: Няма да има нулева учебна година

Красимир Вълчев: Онлайн обучението ще се редува с присъствено

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...