Quantcast
Новини Пловдив » България » Полицаи се събраха на протест в София, „Системата ни убива“ с контрапротест
България Важно

Полицаи се събраха на протест в София, „Системата ни убива“ с контрапротест

Кадър: БТВ

Полицаи и пожарникари от цялата страна излязоха на втори национален протест в центъра на София, за да поискат отново увеличение на заплатите си.

Служителите на реда се събраха в 13:00 ч. при новата сграда на Народното събрание. От Синдикалната федерация на служителите на МВР призоваха протестът да е неприсъствен заради епидемичната обстановка, но на място се очаква да има представители на МВР от цялата страна, предава БТВ.

Желаещите да подкрепят протеста пък могат да го направят по места – както го направиха и по време на протеста на 8 ноември, като включат, когато и където това е възможно, за не повече от минута светлинната и звукова сигнализация патрулните автомобили.

От най-големия синдикат в системата на МВР не са доволни от 15-процентовото увеличение на трудовото възнаграждение на униформените служители, гласувано от парламента в Закона за държавния бюджет, което ще влезе в сила от 1 януари 2021 г. и продължават да настояват повишението да бъде с 30%.

Аргументът им е, че служителите на реда също са на първа линия в борбата срещу COVID епидемията.

На метри от протестиращите полицаи пред сградата на Народното събрание се провежда и контрапротест, организиран от майките на деца с увреждания от инициативата „Системата ни убива“.

„Поради недопустимо поведение, неадекватни действия, бездействия, обиди от страна на полицаите към протестиращите, включително и използването на физическа сила продиктувана от озлобяване, решихме да организираме контрапротест! Между двата протеста на полицаите се видя, че те се борят само за повече пари, но не и за реална реформа на системата“, казват те в свое послание, публикувано в социалните мрежи.

Движението по бул. „Цар Освободител“ покрай новата сграда на парламента е затруднено.

Още

Втори национален протест на полицаи, искат по-високи заплати

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...