майонеза Kраси
Новини от Пловдив » България » Проф. Момеков: COVID-19 протича в няколко фази
COVID-19 България Важно

Проф. Момеков: COVID-19 протича в няколко фази

Проф. Георги Момеков
Проф. Георги Момеков

COVID-19 протича в няколко фази, като в първата фаза ние имаме една агресивна репликация на вируса, а в третата има последствия от това, че рекрутира една възпалителна имунна реакция. В различните фази се намесват различни лечения. На този етап медикаментите, за които имаме данни от мащабни проучвания са много малко. Това заяви председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков в „Лице в лице“ по bTV.

„Има едно лекарство, наречено „Ремдесивир“, при което има маргинална, но все пак доказана полза по отношение на някои параметри. Това, което се вижда от нови изследвания напоследък е, че този медикамент ще е полезен само за хората в по-ранна фаза, но пак говоря за хоспитализирани пациенти“, каза председателят на Българското научно дружество по фармация.

Що се отнася до отричането на ползата от ремдесивира от СЗО,  проф. Момеков отбеляза, че това е много важна агенция, но не може да вменява на регулаторите какво да разрешават и какво не, а лекарството е получило регистрация в САЩ и Европа.

„Проучването на СЗО е доста голямо. То включва няколкостотин болници по света. То не показва ползи, но е с дизайн, различен от другите студии. Най-голямата студия, която позволи регистрацията на „Ремдесивир“, ценното при нея е, че не беше спонсорирана от фирмата производител, а беше направена от американския Институт по алергии инфекциозни болести.

Тази студия показва скъсяване на болничния престой с дни, което при една бушуваща епидемия е значимо. Клиничният опит с „Ремдесивир“ е голяма и ако поканите българските клиницисти, ще чуете нещо, което съвпада с мнението на повечето световни експерти – че за определена популация пациенти в определен прозорец има несъмнени ползи. То не е панацея, заяви проф. Момеков.

„Тогава, когато има нужда от добавяне на кислород, чрез кислородни системи или интубация беше установена полза от кортикостероидите – „Декаметазон“. Другите лекарства имат вторично значение и не можем да говорим за други терапии, които са доказани, каза председателят на Българското научно дружество по фармация.

Друго лекарство, което придоби популярност напоследък при лечението на COVID-19 е „Ивермектин“. Медикаментът е спасил много хора от слепота, причинена от патогенни червеи в тропиците и Африка. Той се прилага за лечение на паразитни болести като краста, каза проф. Георги Момеков.

„Хидроксихлорохинът“ се ползва в някои държави по света, но той беше декапитиран от множество проучвания, доста от които мащабни, заяви фармацевтът, който отбеляза, че изследванията са доказали, че няма полза от тази терапия.

Експертът коментира и очакваните ваксини на „Пфайзер“ и „Модерна“. „Това е нещо ново. Повечето ваксини на пазара са на базата на белтъчни фрагменти. Тази нова ваксина съдържа информационната белтъчна РНК на вируса, която организма ни ще прочита. Това е нов вид ваксини, които тепърва ще навлизат за употреба. В момента се провеждат много мащабни проучвания от трета фаза на изпитания. Ние ще знаем повече за ваксината, когато тя се появи реално, обясни проф. Георги Момеков, който отбеляза, че „този подход не е нов, но това са първите ваксини, които ще излязат на този принцип“.

„При някои антибиотици има ползи при инфекция. Целта на антибиотиците при COVID-19 е да подтиснат някаква бактериална инфекция. Аспирин в ниски дози пречи на формирането на тромби. При това вирусно заболяване е трудно да се прецени ползата. Може да се приема профилактично за няколко дни. Тя обаче крие риск от кръвоизливи, затова трябва да сме сигурни, че пациентът няма язва, например. Хората в България искат да пият хапчета и след това да се държат като идиоти. Нека се държим разумно, призова той./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...