Quantcast
Новини Пловдив » Крими » Задържаха сериен крадец на антики в Пловдив
Крими Пловдив

Задържаха сериен крадец на антики в Пловдив

архив, полиция
архив, полиция

Пловдивски криминалисти задържаха ловък крадец.

От антиквариат в Пловдив рецидивистът откраднал старинна златна монета от 500 куруша, която продал в Костинброд.

Схема за кражба на златни накити и ценни предмети, организирана от опитен рецидивист от Берковица, разкриха служители на Четвърто РУ.

В началото на миналия месец в управлението бил получен сигнал за извършена кражба на ценна монета от 500 куруша, датираща от времето на Османската империя- около 1870 г., която фигурира в Международния каталог на световните монети. Сигналът бил подаден от управителя на антикварен магазин в центъра на Пловдив, който съобщил, че най- вероятно кражбата е станала, докато продавачът е показвал на кандидат- купувача различни ценни предмети, изложени в обекта, а подходът на крадеца бил отвличане на вниманието.

24 каратовата златна монета била с тегло 36 грама и се предлагала на стойност от 3 600 лв. Монетата била поставена на златна халка за носене с надписи на арабски език. Докато искал и разглеждал различни накити, крадецът успял да скрие и изнесе монетата, а няколко дни по- късно я продал в друг антикварен магазин, но в Костинброд.

На 1 декември в управлението било съобщено за друга кражба- този път на златен пръстен „Булгари“ с тегло над 7 грама, извършена от друга заложна къща в Пловдив.

При проведените оперативно- издирвателни мероприятия по „горещи следи“ бил установен и задържан извършителя на двете кражби – 63-годишен мъж и неговия 22-годишен съучастник – и двамата от Берковица.

В условията на неотложност последвал обиск на бунгало в покрайнините на Пловдив, наето от възрастния мъж, където били открити още два златни накита, откраднати от златарски магазин в друго населено място, а собствениците им разбрали за кражбата от пловдивските служители на реда.

При проведена беседа, мъжът заявил, че предлагал препитание на безработни младежи от родния му край, като условието било да притежават собствен транспорт, с който да го придвижват из страната. Крадецът покривал транспортните разходи и им плащал дневни, като обещавал „да ги въведе в занаята“. Фокусът му попадал върху антикварни магазини и златарски ателиета с богат асортимент с цел по-трудното установяване на откраднатите вещи и ценни предмети. Откраднатото продавал веднага, но на територията на друг град, след което се връщал в наетото място за обитание.

Мъжът има богато криминално минало. Според справка в масивите на МВР името му се свързва с 26 заявителски материала – предимно кражби и два грабежа, регистрирани през последните 20 години, извършени на територията на различни градове в страната- София, Берковица, Ловеч, Враца, Сандански, Мездра, Велико Търново, Харманли и Казанлък, а през март мъжът е бил освободен от затвора във Враца след излежана присъда.

За поредицата от извършени престъпления предстои повдигане на държавно обвинение.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...