Quantcast
Новини Пловдив » България » Здравният министър ще налага задължителна изолация
България Политика

Здравният министър ще налага задължителна изолация

Проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването
Проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването

Министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор може със заповед да разпореди задължителна изолация на лица, болни от и заразоносители на заразни болести, както и задължителна карантина на контактните с тях лица, въз основа на извършена оценка на съществуващия епидемичен риск от разпространението на съответната заразна болест. Това приеха окончателно депутатите с промените в Закона за здравето.

Лице, болно от или заразоносител на заразна болест, което откаже или прекъсне изпълнението на задължителната изолация, ще се наказва с глоба от 5000 лв.

Отново със законови промени депутатите дадоха възможност при обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка министърът на здравеопазването да забранява за определен срок износа на лекарствени продукти от страната.

Целта е да се гарантират достатъчни количества лекарствени продукти за задоволяване на здравните потребности на населението на България.

По отношение на ваксините срещу COVID-19, здравният министър заяви от трибуната, че се поставя след информирано решение. Ваксината няма да бъде включвана в календара на имунизациите у нас.

До изслушването на проф. Костадин Ангелов се стигна, след като от БСП поискаха премиерът Бойко Борисов да дойде в пленарната зала и да обясни как ще се случва имунизацията.

Още

БСП иска изслушване на Борисов за ваксините, мнозинството против

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...