Quantcast
Новини Пловдив » Свят » Пак скандал! Скопие измисли ново име на България
Балкани Свят

Пак скандал! Скопие измисли ново име на България

Снимката е илюстративна

Ново име на България измислиха в Скопие. Това стана ясно от декларация на лингвисти от Северна Македония. Изданието от югозападната ни съседка Макфакс е публикувало документ, подписан от 17 езиковеди, работещи в местната Академия на науките и изкуствата.

„Нашият език се говори в близки и далечни страни. Той дори от 1944 до 1948 г. е бил официален в С.Р. България“, се е посочвало в декларацията, пише novini.bg.

Учените са визирали опитите на комунистическото правителство в София за създаване на македонска нация в Пиринския край, правени през посочения период. В същото време обаче езиковедите са объркали името на България, като са я нарекли С.Р. (най-вероятно Социалистическа република) България. Страната ни от 1908 до 1947 г. се е наричала Царство България, а оттогава до 1990 г. Народна република България.

Въпреки насилственото записване в преброяването на населението през 1946 на над 150 000 македонци (срещу нито един при преброяването от предходната година), техният „език“ никога не е бил признат за официален в България.

Лингвистите също са посочили, че „македонски“ се е говорил и в Северна Гърция, части от Албания и Косово. „Това е потвърдено и от наши, и от чужди специалисти. Като се вземе предвид фактът, че македонски език се говори и изучава в много демократични държави по света, ние можем за кажем, че той е принзат от световната общност като отделен език наравно с българските и други езици“, се е посочвало още в документа./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...