Quantcast
Новини Пловдив » България » Радев: Не след дълго ще имаме правителство, което ще работи за гражданите
България Важно Мнения

Радев: Не след дълго ще имаме правителство, което ще работи за гражданите

Румен Радев
Румен Радев

„Не след дълго ще имаме правителство, което ще работи в интерес на българските граждани, а не на определени кръгове. Ако моделът на управление не се смени и не засилим гражданския контрол над работата на правителството, каквито и средства да се отпускат, няма да успеем да модернизираме и реформираме България, няма да успеем да реализираме нито една политика. Планът за възстановяване и устойчивост не трябва да се превръща в поредно средство за усвояване на финанси чрез саниране, строителство и покупки“. Това заяви президентът Румен Радев при представяне на Проекти за модернизация на България и за прозрачно и ефективно управление.

По думите му днешният План на Президентството се опитва да представи стъпки за модернизация и прозрачно управление на България. Държавният глава подчерта, че в обществото ни има амбиция и капацитет този план да бъде реален двигател на икономическото възстановяване и прогресивното развитие на България.

„Ако искаме този подход да успее, трябва да имаме ясни принципи и цели, които да водят към ефективно и ефикасно използване на финансовите инструменти. Ако природата, въздухът и водата са грижа на правителството, ако искаме да обуздаем строителството по дюни и планини, ако искаме да обуздаем варварската сеч – не само правителството, а и гражданското общество трябва да имат технологични инструменти за наблюдение”, смята президентът.

„Неведнъж съм споделял, че каквито и социални и икономически модели да прилагаме, каквито и финансови средства да изразходваме, те няма да имат ефект и полза за обществото, ако не се смени моделът на управление, докато не се засили гражданския контрол върху работата на правителството и докато не се установят ясни механизми за прозрачност, отчетност и отговорност, докато не укрепим държавността и пресечем злоупотребите както с национални, така и с европейски средства.Процесите и силната гражданска енергия от това лято ми дават основание да вярвам, че към 2023 г., когато ще започнат плащанията по утвърдените проекти, ние ще сме успели да променим и да дадем съответните и конституционни, и законови, и организационни промени в тази насока, но няма да имаме технологичните инструменти“, допълни той. Радев отбеляза, че сроковете за обществено обсъждане са били изключително кратки.

„Както знаете, на 29 ноември приключи общественото обсъждане на Плана за възстановяване и устойчивост на Република България. Президентската институция избра не да представя свое становище, а да представи конкретен проект. Положително е, че въпреки изключително кратките срокове и липсата на обосновка и информация за конкретните проекти, множество научни, обществени и съсловни организации представиха на Министерски съвет своите становище. Няма да правя анализ на този план, защото споделям изказаните тези и становища както положителни оценки, така и критики относно неяснотата за визия и необходимите стъпки за реализация на плана, както разбира се и дефицити във важни области, включително препоръки на ЕК към държавите-членки“, каза още той.

Държавният глава припомни, че планът ще бъде внесен окончателно в ЕК чак на 30 април. „В този период правителството тепърва ще разработва важни проекти. Ще има възможност да ги сменя и изменя и това ще става извън обществено обсъждане. При такова развитие на ситуацията е ясно, че правителството ще наложи изцяло неговия проект. Крайната цел е финансовите средства да бъдат управлявания по заложения от правителството начин“, посочи президентът.

По думите на държавния глава в обществото ни има амбиция и капацитет този план да бъде реален двигател на икономическото възстановяване и прогресивното развитие на България.

„Ако искаме България да стане индустриална и модерна държава, образованието трябва да стане стратегическа национална цел и говоря не само за образованието в училище. Ако искаме да бъдем конкурентноспособни за бъдещето, ние трябва максимално бързо да предприем стъпки за максимално качествено образование. Трябва да инвестираме в новите технологии. Всички тези стъпки са залегнали в нашите проекти“, каза още Радев./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...