Quantcast
Новини Пловдив » България » БЛС иска среща с Борисов: Здравната каса бави борбата с COVID-19
COVID-19 България Важно Здраве

БЛС иска среща с Борисов: Здравната каса бави борбата с COVID-19

Д-р Иван Маджаров
Д-р Иван Маджаров

Oт Бългaрcкия лeкaрcки cъюз твърдят, чe Нaциoнaлнaтa здрaвнoocигуритeлнa кaca (НЗOК) бaви и cпъвa финaнcирaнeтo нa мeркитe cрeщу СОVID-19, кoитo здрaвнaтa cиcтeмa трябвa дa изпълнявa.

Cпoрeд cъcлoвнaтa oргaнизaция Кacaтa двa мeceцa e oткaзвaлa дa cключвa дoгoвoри c бoлници, кoитo ca били зaдължeни cъc зaпoвeд дa oбocoбят СОVID oтдeлeния, a извънбoлничнaтa пoмoщ eдвa ceгa e пoлучилa възмoжнocт дa ce ocъщecтвят мeркитe.

Здрaвнaтa кaca oткaзвa дa ce aнгaжирa c иcкaния нa БЛC зa cлeдвaщaтa гoдинa c aргумeнти кaтo „нямa пaри“ и „тoвa нe зaвиcи oт нac“, пocoчвaт oт cъcлoвнaтa oргaнизaция. Българският лекарски съюз иcкa cрeщa c прeмиeрa Бoйкo Бoриcoв.

Eтo и цялoтo пиcмo нa БЛC:

ДО

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ УС НА БЛС

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Вече близо десет месеца българските медици са на фронта, не жалят сили и проявяват стоицизъм, себеотрицание и жертвоготовност в борбата с епидемията. Много наши колеги в момента се борят за живота си, а над 50 медици загинаха.

Български лекарски съюз следи внимателно мерките, които се предприемат от страна на държавата за справяне с трудната ситуация, пред която е изправена страната ни и смятаме, че в по-голямата си част са адекватни и навременни. Запознати сме с бюджета на НЗОК и този на държавата за следващата година и предвидените буфери за борбата с епидемията от Ковид-19. Български лекарски съюз ясно осъзнава своята роля като организация, която трябва да подпомогне процеса за навременно и правилно въвеждане на предприетите мерки и своевременното им достигане до нашите колеги.

За съжаление обаче, за целия период от март месец до сега, на фона на хилядите белязани съдби от Ковид-19, ръководството на Националната задравноосигурителна каса се държи все едно, че епидемия не съществува и неглижира сериозността на ситуацията. Всяка една от противоепидемичните мерки, която е обявена от Националния оперативен щаб или Министерски съвет вместо да влезе в сила в спешен порядък това се случва с изключително голямо закъснение, вследствие на целенасочени опити за забавяне, бюрократичен подход и административни спънки от страна на ръководството на НЗОК.

От обявяването на решението за разкриване на Ковид-легла във всички лечебни заведения до сключването на договори с болниците, които до тогава не лекуваха Ковид-болни изминаха над два месеца. Причината – отказ от страна на НЗОК за сключване на договори с лечебните заведения.

Възможността да бъдат тествани всички български граждани със симптоми на Ковид-19, които са се обърнали към личните си лекари също се отложи във времето с близо три месеца след обявяването на решението. Причината – отново забавяне от страна на НЗОК.

Последните обявени мерки за финансово обезпечаване на лечебните заведения за извънболнична помощ: медицински центрове и общопркатикуващи лекари, практически получиха възможност да се осъществят едва сега, когато до края на годината остава по-малко от месец.

По време на последната ни среща с НЗОК за обсъждане на работата на медиците през идната година и параметрите по последния Анекс към НРД 2020-2022г., който предстои да бъде подписан, на голяма част от нашите въпроси във връзка с продължаване на предприетите мерки, свързани с работата ни и през 2021 г. получавахме чисто административни отговори “пари няма“, „това не зависи от нас”. Поведение, което е категорично неприемливо и е подигравка с българските медици, които и в този момент са на бойното поле, подигравка с тези наши колеги, които и в момента се борят за животите си, подигравка е с паметта на тези, които загинаха.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Предвид гореизложеното, настояваме за среща с Вас в спешен порядък, за да споделим нашите притеснения и тревоги. Ние сме длъжни да гарантираме сигурност и предвидимост за нашите колеги. От първостепенно значение е да влезем в новата година убедени, че усилията на българските медици са оценени и подкрепени и че е направено всичко необходимо те да се чувстват спокойни, за да продължат да водят неравната битка с коварната болест.

В противен случай ще откажем да участваме в преговорния процес с НЗОК и няма да подпишем Анекса към НРД 2020-2022г., защото не намираме смисъл да водим разговори и да носим отговорност заедно със страна, от която „нищо не зависи“.

Д-Р ИВАН МАДЖАРОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА БЛС

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...