Quantcast
Новини Пловдив » Здраве » COVID-19 » Учени: Яжте тези храни след прекаран COVID-19
COVID-19 Посоки Свят

Учени: Яжте тези храни след прекаран COVID-19

Портокали

Учени от Великобритания посочват ​​храните, богати на витамини С, D и цинк, като ефективни природни средства за ускоряване на възстановяването след коронавирусна инфекция, пише научното списание BMJ Nutrition, Prevention and Health.

Британски изследователи анализираха ефекта на храненето върху характеристиките на възстановяването на хората с Covid. Те изследваха данни от редица публикации за ролята на различни храни и добавки.

Според учените за ускоряване на възстановяването от коронавирус трябва да се консумират храни с високо съдържание на витамини С, D, както и цинковият минерал, пише zdrave.to.

Благодарение на витамин С, бариерната функция на дихателния епител се засилва – това намалява броя на патогените, постъпващи в тялото, и намалява вероятността от развитие на пневмония.

Витамин D играе ролята на мощен имунен регулатор в организма, който повишава защитата срещу респираторни инфекции. Що се отнася до цинка, този минерал, според учените, ефективно стимулира имунните функции.

„Менюто ви трябва да включва богатите на витамин С броколи, касис, портокали. Богатите на цинк скариди, консервиран боб, варени яйца и добавки с витамин D – до 50 микрограма на ден.

Спазването на подобно меню ускорява възстановяването от COVID-19 и съкращава периода на рехабилитация“.

Ако имате някакви хронични заболявания трябва задължително да се консултирате с вашия лекар./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...