майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Важно » Доц. Марчев: Има три фази на К-19, първа е високата температура
COVID-19 Важно Здраве Мнения

Доц. Марчев: Има три фази на К-19, първа е високата температура

Доц. Сотир Марчев
Доц. Сотир Марчев

Сърдечноболните прекарват коронавируса по-тежко. При тях има и по-висока смъртност. Това заяви пред NOVA доцент Сотир Марчев, който е началник на Клиниката по кардиология на Медицинския институт на МВР. „Болните с COVID-19 ги мори две неща: болестта и страхът от болестта. Тази комбинация е най-лоша“.

Коронавирусът поразява сърцето, потвърди и скорошно изследване на Българския кардиологичен институт.

По думите на специалиста боледуването от COVID-19 е драма в три действия. Първото е през първата седмица, когато се репликира вирусът, втората седмица са скорошните усложнения, както и третата – късните усложнения

„Ако днес сте вдигнали температура, най-вероятно сте се заразили преди 5 дни. От 2 дни насам сте заразен. Оттук нататък ви чака репликация на вируса. Пациентът ще вдига температура. Тя е реакция на организма, че организмът се бори с вируса. До 38 градуса не е опасна и не е нужно да се сваля. Ако стане над 38 градуса, тя започва да пречи. Сънливостта и отпадналостта също не трябва да притеснява хората. В първата седмица почти нищо не може да ви се случи”, разясни доц. Марчев.

Самото заболяване продължава около месец и половина, макар че след втората седмица вирусът не е активен, но има промени във физическото състояние – промени в кръвното, умора и т.н.

„Обездвижването, наднорменото тегло, нездравословното хранене, стресът, недоспиването – всички тези неща водят и до сърдечни проблеми, и до понижен имунитет”, допълни Марчев.

Според него, ако един човек има високо кръвно, това най-често означава, че той не води правилния начин на живот.

„Ако успеем да извлечем нещо малко положително от тази пандемия, то е, че трябва да си сменим приоритетите – нашето собствено здраве и здравословният начин на живот трябва да излезе напред в тях”, коментира още доцент Марчев.

Той посъветва хората да отделят минимум по 35 минути всеки ден за умерени натоварвания. Да се наспиват добре, да поддържат контакт с близките си, да гледат повече положителни новини. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

Покажи резултатите

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...