Новини от Пловдив » Свят » Слагат лика на Марадона на банкнота
Свят Спорт Спорт Важно

Слагат лика на Марадона на банкнота

Диего Марадона
Диего Марадона

Аржентински сенатор иска да постави изображение на Диего Марадона на банкнота и представи проект в Конгреса в понеделник, за да получи одобрение за това футболната звезда и евентуално дори „Божията ръка“ да бъде изобразена на нова банкнота от 1000 песо, предава БНР.

Банкнотата на стойност около 12.27 долара по обменния курс в понеделник ще съдържа лика на Марадона от едната страна и снимка на една от най-известните му голове на другата, каза сенатор Норма Дуранго.

Двата най-известни гола на Марадона са на четвъртфинала на Мондиал 1986 срещу Англия. Той вкара първия, като прати топката покрай вратаря на Англия Питър Шилтън, а втория като дриблира покрай половината отбор на Англия, за да отбележи попадението, което все още се смята за едно от най-великите за всички времена.

Аржентина спечели Световната купа след поредица от изключителни изпълнения на Марадона, който почина на 25 ноември от инфаркт на 60-годишна възраст.

„Идеята е не само да почетен най-големият си идол, но и да помислим за икономическия въпрос. Смятаме, че когато туристите дойдат тук, те ще искат да вземат „Марадона“ със себе си“, каза Дуранго.

Сенаторът от провинция Ла Пампа заяви, че окончателното решение ще бъде взето от депутатите, които се очаква да изслушат нейното предложение в началото на следващата година.

„Идеята е да признаем Марадона, за добро и за лошо, който е най-известният аржентинец в света. Мисля, че проектът получи страхотен отзвук, въпреки че някои хора не са съгласни с него“, добави Дуранго.

Настоящата банкнота от 1000 песо има изображение на птицата ръждива пещарка (Furnarius rufus) – един от националните символи на Аржентина.

Още

Почина Диего Марадона
Погребаха Марадона до родителите му
Прокуратурата повдигна обвинения на лекаря на Марадона

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...