Quantcast
Новини Пловдив » България » Проф. Ангелов: Ще има наказани заради случая с починал във Варна
COVID-19 България Важно

Проф. Ангелов: Ще има наказани заради случая с починал във Варна

Проф. Тодор Кантарджиев и проф. Костадин Ангелов
Проф. Тодор Кантарджиев и проф. Костадин Ангелов

Това, което видяхме с починалия човек пред болница „Света Анна“ във Варна, е недопустимо. Разпоредил съм проверки и съм сигурен, че ще има санкционирани лица. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Според здравния министър недоверието в системата е много голямо. „Трябва да положим максимално усилия, за да върнем доверието в нея. Може би COVID-19 ни помогна в тази посока”, каза той.

Здравният министър обясни, че в Бургас и Варна ситуацията е по-тежка и лекарите са подложени на по-голям натиск, а по отношение на случаите с починали млади хора той посочи, че вероятната причина е късно потърсената лекарска помощ.

,,Проблемът с допълнителните пари за личните лекари е чисто бюджетна процедура. Днес ще има решение. Общопрактикуващите ще си получат средствата такива, каквито са обещани. Проблемът с допълнителните 1000 лева е само при личните лекари, докато при другите медици те се изплащат регулярно“, коментира министърът на здравеопазването.

Проф. Ангелов обясни, че се подготвя мащабна национална информационна кампания относно ваксините срещу коронавируса.

Имаме амбицията да помогнем на всички български лекари и специалисти, които ще се занимават с ваксинирането. Много е рано да говорим за показания и противопоказания, докато не излезе кратката характеристика за проекта. Създаването на ваксините за коронавируса не е стартирало през месец март тази година, когато започна тази инфекция. Предполагам всички си спомняте инфекцията SaRs-COVID 1, която беше през 2003 година. Тази инфекция е SaRs-COVID 2. Можем да кажем, че това е втора версия на коронавируса, който беше през 2003 година, така че от 2003 година фирмите работят по подобна ваксина, уточни здравният министър.

По думите му се работи в тясно сътрудничество с представителите на фирмите, които произвеждат ваксините срещу COVID-19. Очаква се те да предоставят цялата информация налична за медикаментите. /ПловдивПрес

Още новини по темата

Здравният министър: Има лек спад на заразените, за детските градини още е рано

Снимка на починал мъж пред ДКЦ във Варна взриви мрежата

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...