Quantcast
Новини Пловдив » България » Домусчиев продава Нова ТВ
България Важно Медии

Домусчиев продава Нова ТВ

Кирил Домусчиев
Кирил Домусчиев

Година и половина след като братя Домусчиеви влязоха в „Нова телевизия“, медийната група е на път отново да смени собственика си. Сделката е пред подписване, а чрез нея United Group, купила преди месеци и най-големия телеком БТК, ще поеме и телевизията. Така се създава втората на пазара медийна и телекомуникационна група – собственикът на „Теленор България“ – чешката PPF, придоби през октомври bTV. Съвсем скоро Комисията за защита на конкуренцията също трябва да обяви, че разглежда сделката.

По информация на „Капитал“ преговори с United Group се водят от месеци, а преди време медийната група е подала и обвързваща оферта. Не е имало други кандидати. Точната цена на сделката все още не е ясна, но според източници от пазара започва от 250 млн. евро, но може да достигне и 300 млн. евро, като зависи и от постигането на определени показатели в следващите няколко години. Това е значително над цената, която Домусчиеви договориха за „Нова броудкастинг груп“ преди почти две години със шведската MTG – 185 млн. евро.

Одобрението от КЗК също е гарантирано, защото комисията доказано действа светкавично при сделки с участието на Кирил и Георги Домусчиеви – преди две години разгледа и разреши концентрацията на дружеството им „Адванс медиа груп“ и НБГ за две седмици. Със сходна космическа бързина регулаторът решава и казусите, свързани с Делян Пеевски, който има индиректна връзка с „Нова тв“.

През септември в портфолиото на групата влязоха и „Канал 3“, музикалните телевизии The Voice TV и Magic TV, както и радиата The Voice Radio, „Радио Веселина“, Magic FM и „Радио Витоша“ – всички те свързани през годините с депутата от ДПС. Връзката между медиите беше ясна и преди това – през последната година няколко кадри от „Канал 3“ бяха назначени в управлението на „Нова“, като Миляна Велева, която стана директор „Новини и актуални предавания“ в „Нова тв“.

Регулаторът разреши бързо и този трансфер преди седмици. За сравнение – преди Домусчиев КЗК не разреши на чешкия милиардер да купи „Нова тв“ със странни аргументи. Така той придоби bTV, минавайки през европейския регулатор.

За 2019 г. приходите на „Нова броудкастинг груп“, която преди присъединяването на „Канал 3“ и радиата се състоеше от седем телевизионни канала, а в портфолиото ѝ са и платформите на най-голямата онлайн група „Нет инфо“, достигнаха 227 млн. лв. спрямо 204 млн. лв. година по-рано. Този оборот обаче беше постигнат преди групата да изгуби най-големия си приходоносител – рекламата на хазартните игри на Васил Божков.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...