Quantcast
Новини Пловдив » Свят » Над 100 задържани на протест в Париж срещу Закона за сигурността
Свят

Над 100 задържани на протест в Париж срещу Закона за сигурността

Напрежение, сблъсъци с полицията и задържани имаше днес в Париж, когато за трета поредна събота хиляди протестираха по улиците на френската столица и други градове. Недоволството е срещу законопроекта за сигурността, който, според критиците му, „убива свободите“, съобщи Нова. Проектът на закон за така наречената глобална сигурност бе приет от депутатите в долната камара на парламента, но от седмици поражда критики заради спорен член, наказващ злонамереното разпространение на кадри със служители на силите на реда. Заради критиките, че този член потъпква свободата на словото и правото на информираност, правителството в крайна сметка повери на парламента задачата да измисли нова формулировка на спорния член. През януари проектът на закон трябва да бъде гласуван и в Сената.

Двете предходни протестни прояви приключиха със сблъсъци между протестиращите и силите на реда, най-вече в Париж. Властите казаха, че в сблъсъците са участвали ултраси или вандали.
Днес колективът от асоциации и синдикати, организиращ протестите, не беше отправил призив да се демонстрира в столицата. Но там все пак се състоя протест.

Няколко часа след началото на протестното шествие в Париж властите съобщиха за над 100 задържани нарушители. Полицията предпочете да арестува хора, за които имаше подозрения, че могат да се обединят в групи и да предизвикат насилие, да изпотрошат коли и да изпочупят витрини на магазини, както се случи предишните два пъти.

Протестното шествие в столицата беше ескортирано от органите на реда.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...