Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Първан Симеонов пред Plovdiv-Press: Борисов готви римейк – да сдаде властта за кратко и да се върне
Важно Интервю Мнения Политика

Първан Симеонов пред Plovdiv-Press: Борисов готви римейк – да сдаде властта за кратко и да се върне

Първан Симеонов
Първан Симеонов
ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!
 • 2020-а беше година на изпитания
 • Радев е в силна позиция, има много възможни ходове
 • Избори през март не са изгодни за нововъзникващите партии
 • Формулата за следващия парламент е 5+2, пет партии са сигурни, а две са на ръба
 • ДПС и Ердоган са на една вълна, посланието му е знак към електората
 • Борисов се бори да остане с добро в спомените на хората, но 2020 година не предложи такива възможности
 • ГЕРБ се превърна в толкова силен дразнител, че събра противниците си от едната страна на барикадата

Първан СИМЕОНОВ е завършил Езикова гимназия „Ромен Ролан“, журналистика и политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Изследовател в областта на политическите партии, докторант по политология в СУ „Св. Климент Охридски“. Изпълнителен директор е на „Галъп интернешънъл“. Част от мрежата на Института по социология „Иван Хаджийски“ и на клуба „Конрад Аденауер“. Участник в научни изследвания в различни области.

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА


-Г-н Симеонов, президентът обяви, че ще насрочи на 28 март парламентарните избори. Обвиниха го, че се опитва да налее вода в мелницата на ГЕРБ и подарява четвърти мандат на Борисов. Избърза ли Румен Радев, според вас?

– Не, не мисля. В ситуацията, в която се намира страната, с толкова политически вариации, всеки, който внася някаква малка яснота, по-скоро печели. Президентът каза нещо твърдо. Неговата логика е, че това правителство трябва да си ходи и го казва отдавна. Така че колкото по-скоро, толкова по-добре от неговата гледна точка. Истината е, че от по-ранни избори могат да се плашат нововъзникващите формации, защото няма да имат много време за кампания и изграждане на структури.

– Кои партии са готови за избори през март?

– Това са партиите с твърди електорати. Специфична е ситуацията в БСП – част от нейния електорат може да се уплаши от коронавируса, защото са по-възрастни хора. А това ще е изгодно за ГЕРБ. От друга страна зимните месеци са по-тежки за властта. Да не забравяме, че бюджетът, който ГЕРБ направи, е разчетен да управляват до март. ГЕРБ са тези, които се готвят за избори през март и биха се радвали повече. За останалите партии – Мая Манолова още не е изградила структури, Слави Трифонов ще трябва да прави кампания. Те пък ще разчитат на това, че още е близка инерцията на протестите. В момента даже се опитват да поддържат някакви протести. Цялата тази сметка за кого е добре и за кого – не, е крайно относителна. Пак казвам, ще е по-трудно за нововъзникланите партии и по-лесно за политическите формации с твърд електорат, особено по-млад, защото по-малко се плаши от коронавируса.

– Всички срещу ГЕРБ – това ли ще е тактиката на парламентарните избори? Ковид и справянето с кризата ли ще е основен акцент?

– Ако коронавирусът е основният акцент, това по-скоро притъпява политическия разговор. Най-вероятно около ваксините ще е основният разговор, но от сметките обикновено нищо не излиза. По-скоро големият разговор ще е за честността и легитимността на самите избори.

Ако са през март, няма да има време да се подготви машинното гласуване, избирателната активност може да е ниска т.е. целият този дебат ще направи така, че утре да има оспорване на изборите, на тяхната легитимност като резултат

Това е в полза на опозицията. Ако е вярно, че ГЕРБ могат да си вземат изборите, опозицията ще извади този коз – беше хаос. А тактиката „Всички срещу ГЕРБ“ е налице, това е тактиката от протестите и от местните избори в София. Въпросът е дали една тактика, която е добра за опозиционно говорене, ще е добра и за управленско говорене.

Очаквате ли политическите скандали, с които беше изпълнена тази година, да се отразят на изборите, или вече хората ги позабравиха?

– Ние вече така живеем – всичко е скандал. На тази тягостна атмосфера не виждам изборите да носят ясна развръзка.

– Как приемате идеята изборите да се проведат в два дни и да има гласуване по пощата?

– Трудна работа в български условия. Гласуване по пощата виждате колко скандали предизвиква. Това означава само за три месеца много неща да се решат, които не са решени десетителия. В такава ситуация колкото са по-малко резките движения, толкова по-добре, защото после всяка промяна може да ни излезе през носа.

– Ако има ниска избирателна активност, как ще изглежда парламентът?

– Ниската избирателна активност относително натежава действието на по-твърди електорати. Това са ГЕРБ, БСП и ДПС. Социологическите изследвания сочат, че формулата е 5 + 2.

Петте партии, които са сигурни в следващия парламент са ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, ДПС и „Демократична България“.

Останалите две партии са на ръба – „Изправи се.БГ“ на Мая Манолова и ВМРО. От тяхната дейност ще зависи дали и с колко ще влязат в Народното събрание.

– Появата на Ердоган на Десетата национална конференция на ДПС какъв знак даде?

– Знакът е, че ДПС и Ердоган са си оправили отношенията. България трябва да се замисли много сериозно – това е важно, а малко се обсъжда. Тепърва ще виждаме какво е значението на този ход, но самият факт, че

ДПС и Ердоган вече са на една вълна, е нещо ново – в последните десетина години не беше така

Словото на Ахмед Доган не предизвика интерес, важно беше словото на Ердоган.

– ДПС има амбиции за управление. След като беше преизбран за лидер, Мустафа Карадайъ поиска участие в правителстото.

– ДПС винаги има амбиции да управлява, но не виждам някой да ги иска. Показателен е фактът, че ги подкрепиха турските партии, а не българските. Не знам кой ще ги иска в управлението. Преди това трябва да вземат голям брой гласове, а в последните години не им се получава. Посланието на Ердоган е знак към електората, който гласи „Това са моите хора, за тях гласувайте“. Преди няколко години имаше алтернативни формации, които се надяваха на подкрепа от Турция. Ако сега ДПС вдигне малко резултата, ще може по-лесно да претендира за основна сила в управлението.

– Очаквате ли Борисов и Радев да се изправят един срещу друг на президентските избори догодина?

– О, твърде е рано. Борисов изтърва момента – преди няколко години би могъл, но се чудеше тогава. Сега ще е трудно. Президентът все пак е най-харесваната фигура в страната и ще продължава да бъде. Въпреки че има известна ерозия и тя е нормална. Важно е и кои ще бъдат подкрепите. Ако има подкрепата на ДПС, защото Ердоган в словото си спомена Борисов, ще трябва и други подкрепи.

Борисов вероятно се надява за няколко месеца, в които ГЕРБ не управлява, а на власт е някаква сложна коалиция, тя да се изложи и народът пак да си поиска него

Но това са толкова ранни сметки, а кръчмарят, както знаем, е коронавирусът. Напоследък той решава какво ще става в страната, така че не трябва да се правят сметки.

– Ролята на Радев до парламентарните избори каква ще е ?

– Чудя се дали няма да се изкуши да прави политически проект. От друга страна защо му е преди края на мандата. Може да проектира подкрепата и доверието си върху някои от формациите в страната или върху всички формации, които са срещу този управленски модел, както каза преди време. Румен Радев е в силната позиция да има много възможни ходове. Друг е въпросът, че ситуацията е толкова турбулентна, че все още не е решил какво да прави. Хубавото при него е, че има много пространства за маневриране – има рейтинг и възможности.

При президента въпросът е как ще изиграе картите най-добре, той не се бори за оцеляване

Докато случаят на Борисов е много различен –бори се да остане с хубави спомени сред хората. А 2020 година не предложи такива възможности. Имам усещането, че точно заради протестите и заради коронавируса Борисов се настърви за още. Като че ли, преди протестите искаше това да е последният му мандат, а сега иска още. Неговата цел е да остане с добро в спомените на хората, а през тази година не се случи точно така.

– Как Радев успя да запази този висок рейтинг?

– В България около 20-30% подкрепят управлението, 6-7% са сини, прозападни, либерални хора. Има още 20-30% червени, носталгични, други 10 процента националисти, които искат новото и протестират. Около милион – милион и половина пък се въздържат от политиката, защото не могат да понасят всички партии. Президентът направи проста калкулация, че всички тези критично настроени лагери заедно дават много повече, отколкото лагера на управляващите. Това, което правеше управляващите стабилни, беше фактът, че техните опозиции са разделени.

На едно място е трудно да събереш БСП, ДСБ и Слави Трифонов. Но ето, че се получи. И това е грешка на ГЕРБ

ГЕРБ се превърна в толкова силен дразнител, че събра противниците си от едната страна на барикадата. Президентът спечели, защото говореше с думите на всички тези опозиционни течения. Понякога звучеше като синьо-зелените, друг път като червените, а понякога – като онези, които казват да си ходят всички. Освен това има и лични политически качества.

– Годината, която си отива, как бихте я определили?

– По-голямата част от времето бяхме в карантина или в протести. Определено беше година на изпитания./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли пробива под Водната палата?

 • Не, проектът унищожава част от крайбрежния парк на река Марица, прекъсва велоалеите и тротоара, заплашва основите на съседните къщи и на моста за панаира 45%
 • Да, този проект е нужен, защото трафикът се разраства, а пътят за регулиране на движението в големите градове са кръстовища на две нива. 31%
 • Първо да подложим проекта на голямо общоградско обсъждане и тогава ще преценя 10%
 • Проблемът не е транспортен, а политически и всяка от страните се стреми да извлече дивиденти 8%
 • Не ме интересува 7%

Начална дата: 26.10.2022 @ 10:27 | Крайна дата: 26.11.2022 @ 11:00

Зареждане ... Зареждане ...