Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Екология » Тежки съмнения: Зико, защо мълчиш законен ли е този „дворец на смъртта“ на Рогошко?
Градът Екология Общество Община Пловдив Посоки

Тежки съмнения: Зико, защо мълчиш законен ли е този „дворец на смъртта“ на Рогошко?

Сградата на бъдещия крематориум на Рогошко шосе.
Сградата на бъдещия крематориум на Рогошко шосе.
  • Постройка с масивен фундамент от железобетон с траншеи и пещи за горене на трупове, се представя като павилион за закуски?!
  • Хладилниците в обекта работят, съхраняват ли вътре човешки останки без необходимите разрешителни и то в условия на пандемия?

Plovdiv-press.bg

Половин година кметът Здравко Димитров не отговаря на питанията на общинския съветник от БСП Йордан Василев за бъдещото частно гробище с крематориум на „Рогошко шосе“. Първите въпроси са зададени още през юли, второто питане е от началото на ноември.

Намерението на частен терен в края на общинския гробищния парк да бъдат изградени гробни полета и ритуална зала с крематориум е на фирма

„Фундамент“ ООД, която пробва да изгради пещ за човешки тленни останки и в Куклен, но срещна лют отпор от местните жители и от пловдивския митрополит Николай

От фирмата са внесли документи в РИОСВ – Пловдив, и първоначално позицията на регионалната екоинспекция беше, че за целта не се изисква оценка за въздействието върху околната среда. Министър Емил Димитров обаче отмени това решение и върна казуса за ново разглеждане. На „Рогошко шосе“ вече има един крематориум, който заработи след дълги съгласувателни процедури и екооценка.

Строителството на новата сграда е почти приключило и въпреки че разрешението за строеж е за преместваем обект, постройката няма временен вид и е на здрав фундамент

Затова и Йордан Василев припомни във второто си питане какво е преместваем обект по нормативната уредба: „Преместваем обект, по смисъла на тази наредба, е обект, предназначен за увеселителна, търговска или друга обслужваща дейност, който може след отделянето му от повърхността и от мрежите на техническата инфраструктура да бъде преместван в пространството, без да губи своята индивидуализация и възможност да бъде ползван на друго място със същото или с подобно предназначение на това, за което е ползван на мястото, от което е отделен, като поставянето му и/или премахването му не изменя трайно субстанцията или начина на ползване на земята, както и на обекта, върху който се поставя или от който се отделя.“

„Мисля, че на всички ни е ясно е, че сграда с РЗП 497,50 кв. м няма как да изпълни тези изисквания“, коментира Йордан Василев  и продължава да чака отговорите на Здравко Димитров.

Можем да помогнем на кмета с няколко кадъра от т. нар. временен обект с масивен фундамент от железобетон, с бетонни траншеи и съоръжения, които би трябвало да се охраняват много зорко. Но екип на ПловдивПрес засне без дори жив охранител да се появи при обиколката на редакционната камера. Вероятно инспекторите от РДНСК и общинските служители по незаконно строителство в район „Северен“ трябва да дадат становище, що за временен обект е това. Нещо като павилион за закуски? Защото и кметът на „Северен“ Стоян Алексиев не дава смислени отговори по въпроса. Вероятно има няколко хиляди причини да е пас?

В т. нар. „временна сграда“ вече функционират огромни хладилници, чиято температура се поддържа на 6,9 градуса. Какво съхраняват вътре и имат ли всички необходими документи да го съхраняват? Тленни останки ли са? При това в условията на най-смъртоносната пандемия през последните сто години. 

Вместо да мълчи, кметът на Пловдив Здравко Димитров трябва спешно да даде отговори. Защото остават едни много мътни съмнения относно бизнеса със смъртта и има ли чадър над собственика на „Фундамент“ ООД, който, както ПловдивПрес вече писа, беше изгонен от Куклен, а митрополит Николай Пловдивски подкрепи местните хора в справедливата им битка. 

Това е временен обект?!
Хладилниците работят при температура 6,9 градуса
Хладилниците работят при температура 6,9 градуса
"Временната" сграда е обградена с нови асфалтови алеи.
„Временната“ сграда е обградена с нови асфалтови алеи.

 

Още

Изгониха го от Куклен, но строи нов крематориум на Рогошко шосе, без ОВОС

Ревизоро отмени решението на РИОСВ новият крематориум да се строи без екооценка
Йордан Василев с второ питане: Кмете, новият крематориум на Рогошко преместваем ли е?
Йордан Василев с второ питане: Кмете, новият крематориум на Рогошко преместваем ли е?

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...