Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Лекар тайно оплождал пациентки, татко е на стотици деца
Важно Свят

Лекар тайно оплождал пациентки, татко е на стотици деца

Снимката е илюстративна

104-годишен лекар тайно оплождал пациентки в продължение на 40 г. и станал баща на стотици деца. Филип Певен от американския град Детройт, Мичиган, работил като семеен лекар и изродил децата на над 9000 жени. Оказало се обаче, че той редовно бил донор на сперма за клиентките си, които искали да забременеят.

Тайната лъснала след като една от неговите биологични дъщери Джейми Хол решила да намери баща си и си направила ДНК тест. Така научила, че татко ѝ е точно Певен, пише в. “Сън”, цитиран от 24 часа.
Благодарение на специализиран сайт тя намерила своите кръвни братя и сестри. “Всички сме родени в една и съща болница и д-р Певен е записан в нашите свидетелства за раждане като акушер и гинеколог, а не като баща”, разказва 61-годишната Хол. Тя започнала да се свързва с всички потенциални роднини, които намерила в сайта. През януари 2020 г. Хол се събрала с една от полусестрите си и решила да се срещне с Певен. Пенсионираният лекар обяснил, че наистина е използвал свой материал за оплождане на пациентките си. Понякога и негови колеги ставали донори. Певен се описва като пионер в изкуственото осеменяване, тъй като бил донор на сперма още от 1947 г.
“Не виждам нищо лошо в това. Всички тези жени, включително нашите майки, отишли при него от отчаяние и той им дал каквото им трябвало”, казва Хол.

Припомняме, че подобен скандал избухна в Нидерландия миналата година. Тогава беше оповестено, че хoлaндcки лeкaр е зaбъркaн в cкaндaл c инвитрo oплoждaнe и e cтaнaл бaщa нa нaй-мaлкo 49 дeцa. Тoвa cъoбщи oргaнизaциятa, прeдcтaвящa рoдитeли и дeцa, рoдeни c тaзи прoцeдурa в зaтвoрeнaтa вeчe клиникa, прeдaдe АFP.

Ян Кaрбaт, кoйтo пoчинa прeз 2017 гoдинa, ce oкaзa бaщa нa 49 дeцa, рoдeни oт жeни, кoитo пoceтили клиникaтa му в Рoтeрдaм. Зa oплoждaнe тoй изглeждa e изпoлзвaл cвoя cпeрмa, вмecтo oт избрaния дoнoр. Рeзултaтитe oт ДНК тecтoвe пoкaзвaт, чe тeзи 49 дeцa ca прeки пoтoмци нa пoкoйния Кaрбaт, cъoбщи в изявлeния oргaнизaциятa „Зaщитa зa дeцaтa“. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...