Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Изводи 2020: Много хора работят това, което не трябва
Важно Коментари Мнения

Изводи 2020: Много хора работят това, което не трябва

Ген. Венцислав Мутафчийски
Ген. Венцислав Мутафчийски в най-мрачния период - с черната униформа.

Ваня ДРАГАНОВА


Гадно е да си лекар и да носиш не надежда, а страх. Гадно е да си учител и да искаш да преподаваш онлайн, защото се страхуваш за живота си. Гадно е да работиш нещо, за което нямаш нужната душевност. Примитивно е да твърдиш, че човешкият живот е най-висша ценност, защото, ако е вярно, че няма нищо по-ценно от физическото оцеляване, обезсмисляме живота и делото на хора като Левски, Ботев… списъкът на героите е дълъг. И е повече от очевидно, че примитивизмът в нашето общество и без това е на високо ниво, никаква нужда няма да се насажда още.

Изводите от 2020-а са по-гадни и от самия вирус. И един от тях е, че у нас твърде много хора работят това, което не трябва. Ще започна с ген. Мутафчийски – тази мрачна фигура от цялата криза. Герой от Кербала, чудесен коремен хирург… Това е факт. Както е факт и че е крайно неподходящ шеф на щаб по време на пандемия. Когато психиката е по-важна от всичко. Защото е гадно да се изпружиш по телевизията в събота вечер и с изопната физиономия да дръпнеш една реч за вируса с „невиждана ярост“. Не стига, че е  патетично, ами е и евтино. Още по-гадно е да произнесеш фразата „Яко ще се мре“. И понеже това се налага, ще споделя какви беди ми е докарала до главата като журналист Миролюба Бенатова. Преди 20 години бях потресена да я видя на погребението на Елеонора – едно 16-годишно момиче, убито от куршум на полицай, прекалил с алкохола. Бенатова изчака погребението да свърши и когато на гроба остана само приятел на момичето, клекна до него с микрофона. Близките имат право да бъдат сами с мъката си, но след този случай репортажите от погребения станаха практика, а това е нееднозначно отвратително. Но когато Бенатова притисна ген. Мутафчийски до степен да изтърве репликата, че яко ще се мре, трябваше да призная, че видяхме истинското му лице благодарение на нея. Не че това оправдава репортажите от погребения.

Кунчев и Кантарджиев са по-ведри фигури – и те козируват на Борисов, досущ като Мутафчийски, но поне имат куп проблясъци, като например култовото твърдение, че норките с ковид не кашлят, но пък имат тежко разстройство. Затова и те бяха изтикани на преден план в изявленията на щаба заедно с новия здравен министър Костадин Ангелов. Мутафчийски също пообра тона си, но злото вече беше сторено – куп хора бяха наплашени до степен да пият антибиотици профилактично.

Следват лекарите, които не си вдигаха телефоните, и учителите, които искаха да работят онлайн. За щастие и в двата случая става дума за малки групи хора с тези професии, мнозинството лекари наистина се държат като герои, а учителите масово обясняват, че дистанционното обучение няма как да доведе до добри резултати и искат да се върнат в час, за да научат децата на нещо.

Отминаващата година показа колко е важно, че за някои професии трябва и сърце, не само знания и умения. Лекарската и учителската са на първо място в списъка и сега, когато на едните се дават допълнителни пари, а на другите се вдигат заплатите, не е лошо въпросните съсловия да се прочистят от случайните кадри в тях. Лекари не достигат и „чистката“ няма как да стане. Но поне сред учителите може. И не с някакъв административен подход, а като акт на личен избор. Просто всеки да си каже: Не е за мен тази професия, напускам я. Иначе е гадно. И не е честно.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...