Quantcast
Новини Пловдив » България » Иван Костов с тревога: Превърнаха политиката в изгорена земя, не влизат знаещи и можещи
България Мнения Политика Разбор

Иван Костов с тревога: Превърнаха политиката в изгорена земя, не влизат знаещи и можещи

Иван Костов
Иван Костов

Най-голямото богатство на една страна на хората. Когато губим с такива темпове хора, това е огромна загуба.

Тревогата, а и предупреждението към българските власти изказа бившият премиер Иван Костов пред Георги Любенов в Денят започва по БНТ. Макар и да отчита положителните новини от последните две седмици с намаляването на броя на тежките клинични случаи в пандемията, Иван Костов открои това, че натискът върху здравната система остава все още много висок. Смъртността у нас остава все още изключително висока. Коефициентът на общата смъртност в края на годината ще бъде между 1.74 – 1.78, което е изключително високо ниво за страна, която не води война.

Два са основните показатели, които трябва да се следят в тази криза, по думите на Костов – именно коефициентът на общата смъртност и темпът на спад на БВП. Има и други фактори, които трябва да се отчитат – смъртността на 1 млн. души население, както и дългосрочните щети върху здравния статус на населението.

Иван Костов подчерта: Според общите показатели България е сред страните в Европа, които се справя най-лошо и с епидемията, и с икономическата криза.

Здравната криза допълнително се усложнява от факта на ниското доверие в институциите. Политическото недоверие във властта е пренесено на по-ниските нива – в здравеопазването и образованието, включително.

Иван Костов е разтревожен от отказа на учители да образоват и на лекари на лекуват. Както и от отказа в двете професионални групи да се ваксинират. Това, по думите му, е израз на дълбока морална криза в обществото

„Това е общество, което е тръгнало по улея на най-малкото съпротивление и именно това е драматичното.“

Връщането на доверието в институциите не може да се случи през говоренето на публичните личности само, както това се случва в момента. Това доверие се възстановява с демократични процедури, т.е. с избори, а у нас кризата с доверието допълнително се утежни и от факта, че властта се намира в края на своя мандат, посочи Иван Костов.

Костов: Трагедията на политиката у нас е в това, че тя се превърна в изгорено място, в изгорена земя.

„В политиката отиват хора като на пикник, да се нахранят. Не отива талантът, цветът на нацията, в политиката не влизат знаещи и можещи“, заяви Иван Костов и подчерта, че политиката е огромен труд, огромно усилие, много четене. „В тази изгорена земя никой не иска да влезе.“

Иван Костов коментира и икономическата криза, като посочи, че тя е изключително сложна за реакция и прогнозата за нея е дори по-сложна отколкото тази за изхода от здравната

Бившият премиер се отнася със скептицизъм към прогнозите за бързо излизане и възстановяване на икономиките.

Пандемията е дала тласък на четвъртата технологична революция в световен мащаб, но Иван Костов не вижда у нас финансовата подкрепа, и от страна на Българската държава и от страна на европейските фондове, да е насочена към такива области и отрасли на бъдещето. Произвежда се някакви мимолетна заетост в отрасли, които нямат бъдеще, посочи Костов и предупреди, че животът, в който ще живеят нашите деца и внуци, трябва да бъде подреден от нас, тъй като тях ги очакват много по-големи трудности и изпитания.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...