Quantcast
Новини Пловдив » България » Станишев: Няма причина БСП да не подкрепи Радев за втори мандат
България Важно Медии Мнения Политика

Станишев: Няма причина БСП да не подкрепи Радев за втори мандат

Сергей Станишев
Сергей Станишев

Думата на 2020 г. е „пандемия“, защото се превърна в политическия фактор, който предопредели поведението на политическите сили, а и на хората. Тя даде отражение върху здравето, икономиката, създаде несигурност за бъдещето – за доходите, за работните места, за обичайните ни дейности. Затова я посочвам и в категорията „Политик на годината“. А иначе героите на 2020-та са медиците – лекарите, медицинските сестри, хората на първа линия, които рискуват всекидневно живота си. Това каза пред Дарик президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев.

„Пандемията постави ново начало. Политики, които бяха възприемани като даденост, като доброто здравеопазване и образование, станаха ключови в съзнанието на хората. Сблъскахме се с реалността – какво следва за обществото, ако тези услуги не са качествени. Това е огромен шанс за леви политики. Много неща, които бяха немислими до преди година, днес стават реалност. От много години ПЕС говори, че наред с националните схеми за обезщетения за безработица трябва да има и общоевропейска схема. Сега това става реалност след натиск на социалистите, а определеният ресурс е в размер 100 млрд. евро. България вече получава 500 млн. евро, за да помогне на хората, губещи работата си. Това е нова политика, която стана реалност заради пандемията“, посочи Станишев.

Големият въпрос е как ще се изразходват средствата, получени от правителството. Според него това не се случва и вина за това носи правителството, но и опозицията, която не била достатъчно активна.

Запитан готова ли е БСП да управлява, Станишев отговори, че би трябвало левицата да е в добра кондиция – тя преизбра своя лидер, избра удобен Национален съвет, в който вече няма вътрешна опозиция.

„Сега ГЕРБ са тежко отслабени, всичко е в нашите ръце. Да спечелим доверието на 1 100 000 българи, за да упраляваме с тежест. Но за да го направим, трябва да разработим алтернативата. Имаме „Визия за България“, но тя е за 20 години напред, а не управленска програма. Трябват ни конкретни предложения и като пример ще посоча идеята болниците да не бъдат търговски дружества“, каза той.

Според него протестите това лято, сравнени с 2013 г., са запазили в много по-голяма степен своя граждански характер и енергията си, не позволиха да бъдат обяздени. „Предстои да видим до какъв ефект ще доведе това на изборите и дали този гняв ще се трансформира в гласове“, посочи той.

На въпрос на водещия добър президент ли е Румен Радев и дали БСП ще го подкрепи, Станишев сподели, че „не вижда причина левицата да не го направи. За много българи той се превърна в носител на промяна и често е по-опозиционен от самата БСП. Следя с тревога медийната кампания срещу него, защото тя идва от медии, близки до левицата. По същия начин избирателите на БСП следят всичко това с недоумение и възмущение. Не разбират мълчанието от страна на БСП. Тези вътрешни войни и взаимният хлад ще отслабят и едната, и другата страна, а това не бива да се допуска. Имаме да печелим два важни избора.“ /ПловдивПрес

Още

Румен Радев: Ако реша за втори мандат, няма да се моля на партии

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...