Quantcast
Новини Пловдив » Здраве » COVID-19 » Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на „Пфайзер“
COVID-19 Важно Свят

Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на „Пфайзер“

Ваксината е голяма победа в битката с COVID-19
Ваксината Pfizer

Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) одобри ваксината на Пфайзер/Бионтех.

Препаратът на американската фармацевтична компания е първата одобрена ваксина, с която ще започне масовото имунизиране на населението на ЕС в неделя, 27-и декември.

Както е известно, тя вече получи своето одобрение от здравните регулатори във Великобритания и САЩ, където вече тече и процеса по ваксиниране.

„Пфайзер“ и „Бионтех“ изпратиха до ЕАЛ резултатите от клиничните изпитания на ваксината на 6-и октомври, реално още докато препаратът е бил в процес на разработване, а целта е била да се ускори процесът по лицензиране, който при други обстоятелства би отнел най-малко година, а сега одобрението от здравния регулатор на ЕС идва в рамките на едва три месеца.

Сред условията на ЕАЛ за скоростното одобрение на препарата били предоставянето на план при имунизацията на деца, програма по управление на риска, мониторинг, касаещ безопасността на лекарството, както и инструкции по безопасното му прилагане.

До момента в света се разработват над 220 ваксини против коронавируса, от които 56 са в клинични проучвания, а повече от 10 се намират в трета фаза на клинично проучване./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...