Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Мартина, която спечели 500 000 лв. стипендия, жъне успехи в САЩ и разказва за родния Пловдив
Важно Истории Образование Посоки

Мартина, която спечели 500 000 лв. стипендия, жъне успехи в САЩ и разказва за родния Пловдив

Мартина Гарабедян пред емблематична за Babson сграда
Мартина Гарабедян пред емблематична за Babson сграда

Галина ГЕОРГИЕВА

Мартина Гарабедян – пловдивчанката, която спечели 500 000 лева стипендия за следване в САЩ през 2018-а, продължава да жъне успехи и да привлича вниманието на хора от цял свят към България и родния Пловдив. Две години по-късно възпитаничката на Английската гимназия следва в най-добрия университет за предприемачи – Бабсън Колидж в Бостън, отличничка е и печели награди. Благодарна е на Фондация „Кроношпан“ за пълната стипендия и за възможността да получи престижно образование, за да работи след време в реномирана компания и да гради успешна кариерата.

Global Scholars -чуждестранни студенти в Babson College на пълна стипендия. Мартина е първата вдясно
Global Scholars -чуждестранни студенти в Babson College на пълна стипендия. Мартина е първата вдясно

Мартина Гарабедян разказа пред ПловдивПрес за новите си постижения и за студентския живот в Babson College и The London School of Economics.

Както преди две години ПловдивПрес писа, ученичката от Английската гимназия пребори конкуренцията на стотици свои връстници от Централна и Източна Европа и спечели пълна стипендия, която покрива разходите през четирите години на обучение, в това число такси, настаняване, учебници, здравна застраховка и пътувания до САЩ и обратно.

През 2018 година тя започва да следва Бизнес Администрация в Babson College. Убедена е, че американското образование е предпочитано в цял свят заради изключително високото качество на преподаване и придобиването на международен опит. Чрез интерактивни методи и форми на преподаване се стимулира аналитичното и критично мислене на студентите и се възпитават лидерски качества.

В кампуса в Babson College през зимата
В кампуса в Babson College през зимата

„Студентите посещават различни класове. Заинтригуваха ме бизнес анализа и финансите, затова се занимавам повече с това и работим по различни проекти. В един от класовете ни разделиха по отбори и трябваше да разработим сами бизнес. Бяхме водени от двама професори – по предприемачество и по фирмена култура. След като разработихме идеята, трябваше да я представим на професорите – ако бъде одобрена, продължаваме. Нашият отбор направи QR кодове с различни приложения, тъй като това е много популярно в САЩ между студентите. Аз бях лидер на финансовия отдел, в който бяхме трима души. Научих много неща професионално, освен това имах възможност да работя с хора от различни държави, които изобщо не познавам и да станем добър екип. Нашият студентски бизнес се казваше AddMe , направихме реклами, маркетинг, а в края на годината трябваше да отчетем и приключим всичко с одитори. Така се поставихме в реална среда. Втората година избрах счетоводни и математически класове“, споделя Мартина Гарабедян.

Тази година тя живее и учи в Лондон, където усвоява тънкостите на финансите и счетоводството. Следва в The London School of Economics по програма на обмен на студенти.

Мартина Гарабедян в кампуса на The London School of Economics, където учи тази година
Мартина Гарабедян в кампуса на The London School of Economics, където учи тази година

„Имах възможност да направя обмен в различни страни по света, но избрах Лондон и LSE, защото исках да видя какви са вариантите за професионално развитие в Европа. Фондация „Кроношпан“ отвори много врати пред мен. През тези години реализирах стажове в различни клонове на фондацията– бях в Бургас, в Англия два пъти, в Залцбург – Австрия“, благодарна е пловдивчанката.

Заради пандемията лекциите в Лондон са онлайн, а семинарите се провеждат присъствено. Така тя има възможност да се запознае с част от колегите си в английската столица. „Налага се да свикнем с новото нормално заради Ковид. Аз живея в общежитие и всички стриктно спазваме правилата – навсякъде сме с маски, в стола ходим в определени часове, мениджърите в общежитието са наясно кой от студентите е под карантина. Всичко е много добре организирано. В университета също, когато ходими на семинари по групи, сме с маски. Дадоха възможност на всеки, който иска, да се тества безплатно в университета. Целият ноември месец имаше локдаун в Англия. Никога не съм си представяла, че ще видя празни улици в Лондон, но се случи. В САЩ пък моите приятели ми разказаха, че всяка седмица са ги тествали и по този начин са успели да контролират разпространението на вируса. Все пак в един клас се събират по 20-30 души два пъти в седмицата с професора, направили са стриктна организация кога едните са онлайн, а другите – присъствено. Така дават възможност на младите хора да комуникират, но в същото време да го правят отговорно. При положение, че се събират много хора в един кампус, посещават едни и същи класни стаи, са прилагали този вариант за тестване всяка седмица, за да се хващат бързо заразените. Ковид ни подейства на всички отрезвяващо, тежко е, че загиват хора и от нас, младите се иска да бъдем отговорни към близките си и приятелите си. Според мен, е важно всеки да направи за себе си анализ – какво се случва и как ще продължи да живее. Човек трябва да е предпазлив и отговорен към себе си и към останалите, категорична е Мартина.

С колегите си от AddMe (студентски бизнес). Мартина е на първия ред отляво
С колегите си от AddMe (студентски бизнес). Мартина е на първия ред отляво

В САЩ живее в кампус. За Бабсън Колидж в Бостън споделя, че е един от най-интернационалните колежи в Америка и е успяла да създаде приятелства с хора от целия свят, както и да научи много за различни култури. Нейните колеги и приятели пък живо се интересуват от България и Пловдив, а Мартина с гордост разказва за родината си.

„В началото, когато се запознавахме и казвах, че съм от България, ме гледаха изумено и възкликваха: „О, това е много екзотично!“. После ме засипваха с въпроси за нашата страна, за хората, за културата, за разликите между България и САЩ. Многократно съм правила презентации за Пловдив, разказвала съм за Античния театър, за Римския стадион, за Стария град, показвала съм много снимки и те оставаха възхитени. Впечатляваха се, че в такъв малък град, на фона на техните, има толкова много забележителности. Оставаха изумени, че за 15 минути пеша от вкъщи стигам до центъра и мога да се видя с приятели. В САЩ разстоянията са големи и без кола не можеш да се придвижиш. Миналата година, когато Пловдив беше културна столица на Европа, поканих на гости моята съквартирантка, която е американка. Заведох я и до морето. Когато си тръгваше, ми каза: „ Живеете в прекрасна страна, а Пловдив е невероятен град“. Тази година пък на колегите от Лондон презентирах Капана“, разказва пловдивчанката.
Докато завърши има още година и половина и тепърва ще решава как да продължи професионалния си път. Вариантите са много – може да остане в Америка, да избере Европа или пък да се върне в България. Мартина е убедена, че в родината ни има много неоткрити възможности за развитие в бизнес сферата. Решила е първо да поработи няколко години в някоя световна компания и да натрупа опит, а след това да стартира свой бизнес.

В свободното си време Мартина рисува. Наскоро завършила една от картините си – пейзажи от Страсбург. В момента е в Пловдив и ще празнува Коледа и Нова година със семейството си.

Последната картина на Мартина - Страсбург, Франция
Последната картина на Мартина – Страсбург, Франция

Успехите

Мартина Гарабедян е отличничка в САЩ и сред най- изявените студенти в Бабсън Колидж в Бостън. За поредна година постига изключително високи резултати – успехът й е 3.86, като за американската система най-високият е 4. През първата година печели награда за аналитично питане с есе на тема за прагматизма. Следва още един приз – научна награда на Отдела по наука и математика в Бабсън на тема „Електроника“./ПловдивПрес

Мартина от Английската пред Plovdiv-press: Спечелих стипендия, а не „грабнах“ 500 000 от лотарията

Николай Радев: Гордея се с Мартина и с всички 1365 отличници в Английската

Мартина от Английската спечели стипендия от 500 000 лева за следване в САЩ

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...