Quantcast
Новини Пловдив » България » Българска лекарка в Чикаго се ваксинира: Наблюдаваха ме 30 минути, имах леки странични ефекти
COVID-19 България Важно

Българска лекарка в Чикаго се ваксинира: Наблюдаваха ме 30 минути, имах леки странични ефекти

Д-р Катя Илиева
Д-р Катя Илиева

Българска лекарка в Чикаго се ваксинира срещу COVID-19 и разказа как протича процедурата.

Д-р Катя Илиева е сред медицинските лица, на които вече е поставена първата доза на ваксината срещу коронавирус, която очакваме да пристигне в България. 30 години живее в чужбина. Последните 20 години работи в Чикаго и е семеен лекар.

„В нашата болница ваксината започна да се раздава първо на работещите в Бърза помощ, на тези от интензивната грижа, след това на тези, които се занимават с обслужване на дихателни пътища и след това стигна и до лекарите като мен”, каза тя за предаването „Здравей, България” по NOVA.

По думите ѝ всичко е много добре организирано и разделено на етапи.

„Всеки чака покана по електронната поща. Записва си час и ваксината му се поставя. След това е под наблюдение 15-30 минути. Аз бях под наблюдение 30 минути, тъй като изпитах сърцебиене, малко ми се завъртя главата, получих стягане в гърдите. Но кръвното ми налягане, пулсът, кислородът – всичко беше много добро. Излязох от кабинета в много добро състояние”, разказа д-р Илиева.

Тя обясни, че неразположението е започнало на 10-ата минута -първо почувствала леко сърцебиене, след това и световъртеж.

И допълни: „От 800 души при нас, при трима е имало такива леки странични ефекти. Това, което аз изпитах, не вярвам да е алергична реакция. Това са някакви реакции на органите, за които още нямаме представа, само ги докладваме, за да може да се води статистика”.

След няколко дни ще й изпратят втора покана за втората доза. Тя обясни, че през цялото лято е имала пациенти българи, които са преболедували COVID-19.  Според нея ваксините ще покриват ранните мутации на вируса. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...