Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Високотехнологична апаратура за неонатологията в УМБАЛ Пловдив от „Българската Коледа“
Градът Здраве Пловдив

Високотехнологична апаратура за неонатологията в УМБАЛ Пловдив от „Българската Коледа“

д-р Диана Аргирова

Нова дигитална система за транскутанен кръвно-газов мониторинг получи от благотворителната инициатива „Българската Коледа“ Отделението по неонатология в
УМБАЛ Пловдив.

„Мониторът е изключително необходим за нашата ежедневна работа. Това е високотехнологичната медицинска апаратура, която следи кръвните газове на пациента в реално време и дава възможност да проследяваме състоянието на малките ни пациенти неинвазивно, без да им причиняваме болка и дискомфорт. По-всяко време можем да получим информация за нивото на въглеродния диоксид, за насищането на кръвта с кислород“, посочи началникът д-р Диана Аргирова.

Дигиталната мониторна система се използва за анализ на кръвните газове-въглероден диоксид, насищане на кръвта с кислород, а това дава информация за функционирането на белите дробове. При пациенти с нарушения в дишането се налагат чести проби на кръвно-газов анализ чрез вземане на кръв, което означава, че малките бебета да се боцкат. Този апарат измерва газовете в кръвта посредством сензор- пръстен, който се поставя върху кожата на бебето и дава информация за нивото на кислорода и въглеродния диоксид. Това улеснява изключително ежедневната грижа за пациентите.

Когато новородените деца не дишат нормално,насищането на органите с кислород страда и се натрупва голямо количество въглероден диоксид. С този монитор се следи нивото на въглероден диоксид и кислород, за да се прецени дишането.

„Благотворителната инициатива, в която се включват голям брой българи, отново накара екипа на Неонатология да повярва, че по Коледа стават чудеса, че доброто съществува”, заяви д-р Аргирова. ”Благодарение на тяхната съпричастност към инициативата „Българската Коледа“ успяхме да осигурим тази ценна апаратура. Най-важно е, че хората виждат смисъл от своите дарения, защото средствата им отиват за най-ценното – опазване живота и здравето на нашите деца и това ги мотивира да помагат всяка година.“

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...