Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Обсъждат матура от вкъщи, правят онлайн тестове на ученици от Пловдив и София
България Важно Образование

Обсъждат матура от вкъщи, правят онлайн тестове на ученици от Пловдив и София

Снимката е илюстративна

Учениците да провеждат матура от вкъщи. Идеята вече се обсъжда от просветното министерство и IT специалисти. Целта е в ситуация на пандемия всички изпити да се провеждат онлайн. Изпитите ще се генерират чрез специален софтуер, който вече успешно се прилага в редица държави като Швеция, Испания, Великобритания и Норвегия, предаде Нова тв.

Тестове у нас ще се проведат пилотно през януари в няколко училища в София и Пловдив. Ако резултатите са успешни, е възможно още следващата учебна година учениците в цялата страна да имат първото изцяло дистанционно препитване.

Софтуерът е облачно базиран и стъпва върху най-сигурната електронна среда, казват специалистите, които са се заели със задачата да го интегрират у нас.

„Всеки ученик и учител има електронен профил. С него влиза и се идентифицира, че той ще прави или ще дава изпит. Ученикът получава само изпитния вариант, който е предвиден за него”, обясни специалистът Александър Ангелов.

При старт на изпита програмата заключва екрана на компютъра и ученикът може да използва само клавиатурата и мишката. Започва и отброяване на време. „Но има възможност да слага пауза, ако трябва да ползва тоалетна или друго прекъсване на изпита”, поясни Ангелов.

Втора английска гимназия в столицата ще е едно от четирите училища, в които ще се проведат първите тестове по новата система. Директорът твърди, че онлайн тестът и този на хартия няма да се различават по съдържание.

При електронния вариант обаче преписвачите ще са по-малко. „Ще се дава възможност автоматично да се засичат определени параметри като време, натискане на клавиши, използвани ресурси, което няма да даде възможност за преписване, както винаги сме се опасявали. Ще има възможност и за контролиране на това, което правят учениците”, поясни директорът на училището Емилия Лазарова. Има и още един плюс – учениците ще получават оценките си секунди след приключване на изпита.

„Така че се изключва другият проблем – за забавянето при проверката. Учениците сами ще видят веднага резултатите си. Разбира се, отпада и необходимостта от обяснения защо е такава оценката, защото тя е обективна”, поясни директорът на учебното заведение. Според някои ученици най-голямо значение ще има не формата на изпита, а знанията на ученика. Пилотните тестове на новия софтуер ще продължат няколко месеца, а в тях ще се включат близо 5 хиляди учениците./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...