Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Посланик Райков за блокадата на Острова: Посолството не е Червеният кръст
България Важно

Посланик Райков за блокадата на Острова: Посолството не е Червеният кръст

Сред блокираните ни сънародници има семейства с малки деца, групи пътуващи с микробуси, както и близо 350 български превозвачи
Сред блокираните ни сънародници има семейства с малки деца, групи пътуващи с микробуси, както и близо 350 български превозвачи

Бензиностанциите, магазинчетата, бих казал и тоалетните не функционират. Не е възможно българите да се върнат назад по магистралата. Оказваме някакво съдействие, носим каквото можем. В края на краищата посолството не е Червеният кръст. Правим това, което е по силите ни. Това заяви за БНТ посланикът на България във Великобритания Марин Райков.

За пореден ден Обединеното кралство е в транспортен хаос заради новия щам на Ковид-19. Блокирани са както летищата, така и сухоземните граници. Опашката преди Ламанша откъм британския град Доувър е километрична.

Сред блокираните ни сънародници има семейства с малки деца, групи пътуващи с микробуси, както и близо 350 български превозвачи. От външното ни министерство заявиха, че на място е завеждащият консулската ни служба в Лондон, а посланик Марин Райков е разговарял с представители на транспортния бранш.

Неделчо Димитров изпълнява курс до Белгия, а след това трябва да продължи към България. Сънародникът ни обаче попада в транспортния капан в района на Доувър.

„Разбрах на 21-ви сутринта, имаше пътни табели, но нямаше как да реагираме отрано“, разказа шофьорът.

Камионът е блокиран на магистралата, където задръстването е с километри. Неделчо все пак се надява да успее да се прибере за празниците.

Освен шофьори в района на пристанищния град са блокирани български семейства, както и групи пътуващи с микробуси и леки коли. Сънародниците ни се намират на различни паркинги, а от консулската ни слубжа са раздавали храна и вода на място. В задръстванията са блокирани най-малко 8 бебета, съобщават от външно министерство.

От транспортния бранш настояват за спешни мерки.

„В навечерието на Брекзит можеха да направят коридор , в който тежкотоварният трафик да бъде незасегнат“, коментира Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи.

По данни на съюза на границата са блокирани близо 350 български шофьори. Към 60 са на опашката, а другите са отбити по буферни паркинги. Натрупаното закъснение е средно между 38 и 48 часа.

От посолството заявиха, че ситуацията е тежка и очакванията тази вечер да има решение на транспортната блокада не са се оправдали.

„Съветът ми е всеки, който няма причина да пътува и може да отложи пътуването си, да не се стреми да намери решение на летището, защото това решение не може да бъде постигнато“, коментира посланик Райков.

На този фон вътрешният министър и директорът на Гранична полиция провериха на Калотина организацията по пропускане на тировете, пристигащи от Острова.

,,Тази организация не е нещо ново за нас. Ние през пролетта я направихме за първи път и в доста по-големи обеми. Колегите имат опита и рутината и се надяваме да няма сериозни затруднения“, заяви вътрешният министър.

Последната заповед на здравния министър от 21 декември не предвижда задължителна 10-дневна карантина за шофьорите на товарни автомобили, които преминават транзитно през страната или извършват товаро-разтоварителни дейности./ПловдивПрес

Още новини по темата

Стотици българи, сред които и 8 бебета, блокирани във Великобритания

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...