Quantcast
Новини Пловдив » България » Софиянец осъди БНБ за забавения фалит на КТБ
България Важно Съд и Прокуратура

Софиянец осъди БНБ за забавения фалит на КТБ

БНБ
БНБ

Ваня ДРАГАНОВА

Софиянец осъди БНБ да му плати лихвата, която би взел за депозита си в КТБ, ако беше обявена в несъстоятелност в законовия 5-дневен срок, а не след повече от 4 месеца. БНБ постави КТБ под особен надзор на 20 юни 2014 г., а лицензът на банката беше отнет на 6 ноември с . г. Чак след това започна изплащането на гарантираните депозити. За датата на неплатежоспособността на КТБ бяха водени дела и в крайна сметка Софийският апелативен съд постанови, че тя се води от датата 20 юни 2014-а.

Авторът на иска е получил гарантирания си влог от 195 583 лв. на 10 декември 2014-а и сега си търси лихвите за времето, в което не е  можел да ползва парите си, а и те не са били олихвявани с договорения процент. Настоява да получи и обезщетение от 5000 лв. в резултат на преживените тревоги, защото не е има достъп до парите си, наложило се да търси помощ от приятели, а и не можел да подпомага дейността на фирмата си.

Делото е разгледано от Административния съд в Пловдив и с решение от 18 декември искът за неимуществените вреди е отхвърлен като недоказан.   Претенциите за лихвите обаче са уважени и така БНБ трябва да плати на някогашния клиент на КТБ 5624,32 лв., както и разноските по делото. Решеинето подлежи на обжалване пред ВАС.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...