Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Коледното чудо се случи преди 106 години на фронта
Важно Истории Посоки Свят

Коледното чудо се случи преди 106 години на фронта

По Коледа наистина се случват чудеса. Едно от най-известните чудеса по Рождество е станало преди 106 години по време на една от най-кървавите войни в историята на човечеството – Първата световна. Чудото остава в историята като Коледното примирие на Западния фронт.

Коледното примирие (на немски: Weihnachtsfrieden; на английски: Christmas truce; на френски: Trêve de Noël) е поредица от широкоразпространени, но неофициални прекратявания на огъня на Западния фронт по Коледа 1914 г.

На 7 декември папа Бенедикт XV моли за временно преустановяване на военните действия по време на Коледа. Това предложение не се радва на особен ентусиазъм от страна на политическите и военни лидери и от двете страни на Фронта. Но мнението на изтощените войски е различно.

В седмицата преди Коледа германски и британски войници прекосяват окопите, за да разменят сезонни поздрави и разговори. В някои райони мъже и от двете страни отиват в ничия земя на Бъдни вечер и Коледа, за да се срещнат и да разменят храна и сувенири. Има общи погребения и размяна на пленници, като няколко срещи завършват с пеене на коледни песни.

Мъжете играят и футбол, което дава един от най-трайните образи на примирието.

Писмо, публикувано от Андрю Тодд, шотландец от Единбург и част от Кралските инженери, гласи, че „войниците в тази част на фронта, делени от едва 60 ярда (55 метра) на едно място са станали, много дружелюбни едни с други“.

Вместо да хвърлят олово по своите опоненти войските понякога хвърлят вестници (вързани към камъни) и консерви с провизии през фронтовата линия. Лавини от обиди и псувни понякога също биват разменяни, но обикновено с тон „който съдържа по-малко язвителност отколкото между Лондонски таксиджии след леко улично стълкновение“, споделя Лесли Уолкинтън от кралските Уестминстърски пехотинци.

С напредването на месец декември бойният плам на фронтовите войски избледнява все повече. С наближаването на Коледа разпръснатите и редки изрази на добра воля между врагове зачестяват. Около седмица преди Коледа немските войски близо до Арментие успяват да прехвърлят шоколадова торта през фронтовата линия към техните Британски врагове. Заедно с нея изпращат и забележителна покана, която гласи:

„Предлагаме да проведем концерт тази вечер, с оглед на факта, че нашият Капитан има рожден ден и с уважение Ви каним да присъствате – стига да ни дадете вашата честна дума, че като гости се съгласявате да преустановите враждебните действия между 7:30 и 8:30… Когато видите, че палим свещи и фенери по ръба на нашите окопи в 7:30, можете безопасно да надникнете с главите си над окопа, ние ще направим същото и концертът ще започне“.

Концертът се състои навреме, а опиянените немски военни пеят „като Коледари“. Всяка песен, изпълнена от тях, бива посрещната с ентусиазирани аплодисменти от британските войски, което провокира германците да поканят англичаните да пеят припевите заедно. Един Британски войник дръзко се провиква „По-скоро ще умрем, отколкото да пеем на немски.“ Този хаплив коментар бива контриран от доброжелателен отговор в същия тон от другата страна, „Бихме умрели, ако ви чуем“. Концертът завършва с въодушевено изпълнение на „Die Wacht am Rhein“ и краят му бива белязан от няколко предупредителни изстрела към небето – знак, че краткото предколедно примирие е свършило.

Коледното примирие обаче се запомня с най-известния футболен мач на „ничия територия“

Прочутата среща, известена като най-великия футболен мач на неутрална територия в историята се играе на 25 декември 1914 година.

На едно от всичките места на Коледно примирие един срещу друг са Бекширският полк на британската армия и 133-и саксонски полк на германската войска. Те изиграват един паметен двубай. „Трудно е да се нарече истински мач. Теренът е замръзнал и неравен, осеян с ями от артилерийски снаряди. Навсякъде има огради с бодлива тел. Още по-зловещи са останките от човешки тела. Двата отбора са съставени от по 50 човека. Всеки, който е поискал да участва във футболния двубой е можел да го стори. В края немците печелят с 3:2. Резултатът и провеждането на мача са отразени от авторитетния в. “Таймс”, който публикува писмото на майор от английския медицински корпус.

“Това не беше обичаен мач. По-скоро огромна тълпа хора риташе топка. Имаше по около 50 човека от всяка страна. Аз също взех участие, тъй като обичам футбола. Не помня колко дълго продължи срещата, може би около един час. Донесоха една топка от нашите окопи. Този мач бе едно истинско и много странно чудо”, разказва в спомените си ветеранът от британската армия Бърти Фелстед. Той умира на 106-годишна възраст на 22 юли 2001 г., като по това време е единственият жив свидетел на Коледното примирие.

Някои войници си разменят подаръци. Да, подаръци е малко пресилено, имайки предвид, че е ставало въпрос за символична размяна на вещи, пратени им от близките у дома.

„Не мога да повярвам, че съм стрелял по тях предишните две седмици – много странно ми изглежда… Не съм очаквал да стисна ръката на германец на огневата линия навръх Коледа и предполагам, че и вие не сте го очаквали от мен. Но по такъв начин ние тук отпразнувахме Рождество Христово”, пише един британски войник до близките си.

Няколко британски войници са били наказвани за това, че са се включили активно в примирието с германците, било то и по коледните празници.

Враждуващите правителства пращат различни войскови подразделения по фронтовете, които да наблюдават подобно „деморализиращо” примирие да не се случва никога повече.

Именно условията, в които се провежда това Коледно примирие, го правят толкова паметно.

В ситуация, когато няма сигурност за утрешния ден, да покажеш човечност и състрадание. Да сложиш край на разрушението поне за ден.

Точно това заслужава уважение, а положителните истории дори в най-тъмните времена за човечеството трябва да бъдат припомняни, за да не бъдат забравяни./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...