Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Чудодейната храна нахут пази сърцето, регулира кръвната захар
Важно Гурме Здраве Кухня Посоки

Чудодейната храна нахут пази сърцето, регулира кръвната захар

Нахут - чудодейната храна
Илюстративна снимка

Нахутът е една прекрасна бобова култура, която има изключителни ползи за здравето и организма. С него могат да се приготвят разнообразни ястия, салати и печива. Брашното от нахут не съдържа глутен, което го прави много подходящо като алтернатива на пшеничените брашна и изделия от рафинирано бяло брашно.

Хранителни качества на нахута

Нахутът е изключително богат на ценни вещества, сред които желязо, фосфор, фолиева киселина и витамин С, мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, които са известни като „добри“ мазнини. В нахута се съдържат и растителни протеини около 15 грама за една чаша нахут, което е наистина завидно количество.

Фибрите в нахута също са в едни доста добри количества, което го прави много полезен за усвояването на въглехидратите, за храносмилателния тракт и за полезните бактерии в червата. В една чаша нахут се съдържат около 13 грама фибри. Те са важни и за отслабването и поддържането на нивата на кръвната захар стабилни.

Какво е хранителното съдържание в приблизително една чаша нахут?

263 калории;
15 г протеин;
6 г мазнини;
40 г въглехидрати;
13 г фибри;
8 г захари.

Основни здравословни ползи от консумацията на нахут

Удължава усещането за ситост. Ако искате да отслабнете и да се предпазите от похапване на калорични храни между храненията, нахутът може да ви помогне. Той спомага за удължаването на усещането за ситост, като същевременно поддържа и стабилни нивата на кръвна захар, което е фактор в усещането за ситост. Когато консумирате бързи въглехидрати, огладнявате скоро след това, докато при консумацията на бавно разграждащи се въглехидрати в комбинация с фибри, протеини и мазнини това няма да се случи. Ето защо нахутът е полезен в това отношение.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...