Quantcast
Новини Пловдив » Здраве » Борисов видя ваксините в Пловдив: А, хладилникът е ЗИЛ. Аз помислих, че камион си сложила
COVID-19 Важно Градът Здраве Пловдив

Борисов видя ваксините в Пловдив: А, хладилникът е ЗИЛ. Аз помислих, че камион си сложила

Бойко Борисов провери как се съхраняват ваксините в Пловдив
Бойко Борисов провери как се съхраняват ваксините в Пловдив

Премиерът Бойко Борисов, здравният министър проф. Костадин Ангелов и вицепремиерът Красимир Каракачанов дойдоха в сградата на РЗИ-Пловдив, за да проверят как върви доставянето на ваксините срещу COVID-19.

Както ПловдивПрес съобщи малко след 10 часа 1100 дози бяха докарани с бус на фирма за кренвирши.

Директорът на РЗИ д-р Ваня Танчева-Манчева ги посрещна и ги разведе из помещенията. Тя  обясни, че ваксините са съхранени и утре ще започне имунизацията в Пловдив.

Здравният министър проф. Ангелов настоя да види къде са сложени ваксините. С уговорката да не й се кара, шефката на РЗИ обясни, че са в хладилник  ЗИЛ.

„Ето го, въпросният ЗИЛ, посочи тя.

„А, хладилникът е ЗИЛ? Аз викам сега, къде камион си сложила вътре…“,  пошегува се Борисов. След като видяха и новия хладилник, здравният министър заяви: „Поддържа температура от 2 до 8 градуса и ваксината може да издържи до 5 дни“.

В новите хладилници ваксините ще могат да се съхраняват до 5 дни
В новите хладилници ваксините ще могат да се съхраняват до 5 дни

Д-р Танчева – Манчева увери , че организацията е направена, а хората ще бъдат ваксинирани в рамките на тези 5 дни. И показа пакетите със спринцовки и игли, които ще бъдат дадени на всяка болница, както и информационните материали.

„Това е ваксинационната картата на всеки, който ще се ваксинира. В нея ще бъде записано името, датата на първата доза, партидният номер на ваксината и датата, на която трябва да се яви за втората доза, след това партидният номер на втората ваксина. А после ще получаваме от Информационната система документ“, каза проф. Ангелов.

Премиерът обърна внимание да се внимава много с информацията кой е ваксиниран, за да не стане в един момент от ЕС да искат да се провери, а да няма информация.

„Трябва да се обясни на хората да си пазят ваксинационните си карти, за да не се налага да се правят повторно. Защото ще дойде време, когато вероятно от ЕС ще искат такива имунизационни паспорти, като знам как действат. В информационната система ще са качени всички карти. Днес пристигат ваксините в София, Пловдив, Бургас и Варна. На 28 декември – във Враца и Велико Търново. Така ще покрием всичко. След Нова година трябва да се организираме за десетките хиляди ваксини, които ще дойдат“, заяви премиерът Борисов.

„180 млн.лв. сме гласували на Министерски съвет само за ваксини, още 50 млн.лв. подготвяме, при необходимост. Около 35 млн.лв. сме дали за „Ремдесивир“, 83 млн.лв. на месец даваме за хората напърва линия по всички лечебни заведения, РЗИ, Спешната помощ. Отделно по линия на Здравната каса 5 млн.лв. даваме за личните лекари, 1,2 млн.лв. за сестрите при тях, отчете проф. Костадин Ангелов.

Военният министър Красимир Каракачанов обясни, че първо лекарите и медицинския персонал ще се ваксинират, а има готовност и за ваксинация в армията.

„Много добра организация е създал ген. Мутафчийски“, посочи здравният министър.

Той похвали д-р Манчева за добрата организация./ПловдивПрес

Още новини по темата

Ваксините в Пловдив пристигнаха с бус за кренвирши СНИМКИ

Борисов и Каракачанов на полигона „Корен“, ген. Матеев готов да се ваксинира

1100 ваксини идват в Пловдив, ваксинацията стартира от УМБАЛ „Свети Георги“

Здравният министър: 9750 дози са тук, аз първи ще се ваксинирам

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...