Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Почина Георги Гюлеметов, построил първия параклис в „Тракия“
COVID-19 Градът Пловдив

Почина Георги Гюлеметов, построил първия параклис в „Тракия“

Георги Гюлеметов
Георги Гюлеметов

Почина строителният предприемач Георги Гюлеметов. Той ще бъде погребан утре в Брацигово.

През 90-те Георги Гюлеметов направи със собствени средства първия параклис в район „Тракия“, a после и аязмо. През 2019 г.  бе кандидат за кмет на Пловдив, издигнат от партия „Възраждане“.

За смъртта на Гюлеметов съобщи във Фейсбук журналистката и председател на сдружението „Майки срещу дрогата“ Веселина Божилова.

„Отиде си една противоречива, но много ярка личност с голям принос в днешния облик на Пловдив. Той беше строителен предприемач, през 90-те работеше с пълна пара. Построи със собствени средства първия църковен храм в „Тракия“- един малък параклис, до него аязмо. Негово дело – на каменоделеца от Брацигово, са каменните облицовки на Археологическия подлез и подлеза до Тримонциум, на кулата на Международен панаир – Пловдив, на новата сграда на Пловдивския университет, на Съдебната палата, подстъпите към Пешеходния мост. В началото на своята професионална дейност е правил стъпалата към монумента на Христо Ботев в Калофер. Негово дело е и реставрацията на покрива на баня „Старинна“. И още, и още“, написа Божилова.

ПловдивПрес изказва съболезнования на близките!

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...