Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Почина Георги Гюлеметов, построил първия параклис в „Тракия“
COVID-19 Градът Пловдив

Почина Георги Гюлеметов, построил първия параклис в „Тракия“

Георги Гюлеметов
Георги Гюлеметов

Почина строителният предприемач Георги Гюлеметов. Той ще бъде погребан утре в Брацигово.

През 90-те Георги Гюлеметов направи със собствени средства първия параклис в район „Тракия“, a после и аязмо. През 2019 г.  бе кандидат за кмет на Пловдив, издигнат от партия „Възраждане“.

За смъртта на Гюлеметов съобщи във Фейсбук журналистката и председател на сдружението „Майки срещу дрогата“ Веселина Божилова.

„Отиде си една противоречива, но много ярка личност с голям принос в днешния облик на Пловдив. Той беше строителен предприемач, през 90-те работеше с пълна пара. Построи със собствени средства първия църковен храм в „Тракия“- един малък параклис, до него аязмо. Негово дело – на каменоделеца от Брацигово, са каменните облицовки на Археологическия подлез и подлеза до Тримонциум, на кулата на Международен панаир – Пловдив, на новата сграда на Пловдивския университет, на Съдебната палата, подстъпите към Пешеходния мост. В началото на своята професионална дейност е правил стъпалата към монумента на Христо Ботев в Калофер. Негово дело е и реставрацията на покрива на баня „Старинна“. И още, и още“, написа Божилова.

ПловдивПрес изказва съболезнования на близките!

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...