Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Политика » Светлият ни празник, на приматите и нашият
Анализи България Важно Мнения Политика Съботен цикъл

Светлият ни празник, на приматите и нашият

Георги Петров
ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Георги ПЕТРОВ 

Четох някъде, че имало хора, които природата е лишила от способността да стигат до горната граница на възторга по времената преди празника, в самия него и след него. Те обикновено казвали – добре де, празник, имаше го лани, ще го има и догодина. И празнували, но без фалцетния ентусиазъм на нормалните. Много е възможно да съм един от тези хора, но в същото време мисля, че те са  (ние сме) лишени от една изключително здравословна емоция.  Това е възможността да се откъснеш от оковите на ежедневието и, макар и за кратко, да полетиш над него. Който го може.

Там пишеше, че виновник за тази природно занижена чувственост или емоционалност е разсъдъкът. Казват там, че зададеш ли си въпроса защо е нужен чак толкова засилен празничен възторг, ти вече си изгубен за празника и той е изгубен за тебе. Е, текстът не беше сгъстен с научни доказателства, но колко от нас биха се задълбочили в текстове с научни доказателства в навечерието на Рождество.

Научните доказателства са нужни на учените, чието съществуване ние уважаваме само когато ни дават кратички, но силно практични съвети. Примерно като този – колко пържоли да изядем на постната вечеря в нощта срещу Рождество, без това да застраши здравето ни. Не че  ще е кой знае каква беда, защото и  празничните ефирни и кабелни   програми ще бъдат наситени и дори пренаситени с реклами за хапчета срещу аномалии в стомашно-чревния ни тракт. Срещу всякаквите  консистенции се е погрижила фармацевтичната индустрия!

Не бива да си кривим душата, налице са опитите тази година да има нещо  по така в предпразничната атмосфера. Не е лесна работа да привлечеш и задържаш за по-дълго вниманието на масата, на която продаваш реклами, за да се издържаш.

И ето как Дядо Коледа разпрострира повсеместната си и абсолютна доброта над животните в зоологическата градина. По екраните на предпразничността, на фона на  смирено приглушени рождественски мелодии, се появяват щастливи примати. Получили са си коледните подаръци. Естествено лакомства според техните разбирания и вкусове. Но в почти луксозна празнична опаковка! Усещат ли маймуните по-силно празничността чрез луксозната опаковка, учените все още не са доказали.

Приматите са звездите на представлението. Защото за разлика от повечето други зарадвани от добрия старец животни и зверове еволюцията ги е дарила с възможностите да се изправят на задните си крайници и да използват предните си, досущ както човеците използват ръцете си.

Ветеринарите, обслужващи обитателите на зоологическите градини, твърдят, че за маймуните маникюристката би свършила работата на онази с косата. Без ноктите си нашите братовчеди и в  зоопарка, и на свобода, залиняват и умират. Та те ловко разопаковат  подаръците си от фирмения Дядо Коледа на зоопарка и планирано атрактивно настава тяхната Бъдни вечер.

Дано наистина това допълнително натоварване на Белобрадия старец много да радва децата български! И на живо, и по телевизята.

В същите тези наситени с очаквания за светлина и доброта предпразнични дни професорът богослов Калин Янакиев запита със свой текст в портал „Култура“ ще се сетим ли в сиянието на светия празник за бездомниците и несретниците около нас и сред нас. И ще си дадем ли сметка, че и те са били като нас и че сред тях има хора, които вдълбочени в научните доказателства, са пропуснали момента, в който лодката на живота им се е обърнала.

Иначе в еуфоричното очакване на празника не обръщаме внимание на това, че всякаквите ни медии с един и същи апломб ни говорят как Витлеемската звезда е изпратена от Бог Отец, за да възвести по този начин на човечеството, че праща своя син на саможертва, чрез която да го избави от греховете му и че сближаването на две планети, излъчващо по-ярка светлина на небосклона, най-вероятно е схванато от евенгелистите или техните асистенти за въпросното предзнаменование.

Витлеемската звезда ни е нужда като ядрото на ежегодния ни светъл празник. Двете планети пак се сближиха тази година след двайсетвековно раздалечаване. Един медицински професор каза в тези ковидни дни, че науката и религията трябва да вървят ръка за ръка. Науката да се грижи за тялото на човека и обществото, а религията – за душата им.

А у нас правителството ни, доста нежелано от управляваните и доста непоклатимо във власта си, доколкото може да се схване от социологията, се грижи за трапезата ни. И празничната, и тези по-неугледните след нея, след като възможностите ние сами да правим това чрез труда си и чрез бизнеса си са ограничени. Информационните емисии са пренаситени със съобщения за отпусканите от правителството милиони, десетки и стотици милони за спасението ни от кризата и за добруването ни.

Народът трябва да се радва на тези съобщения, стотици милиони и дори милиарди са това. Нужна ли ни е тази помпозна и куха информация и по колко ще се падне на всеки от нас и дали това ще е достатъчно, за да поддържа животеца ни? От това се интересуват само злонамерените според властта опозиционери. Точният отговор, може  да се предполага, го знаят само учените, но практичен съвет от тях засега никакъв.

Не че не го могат, не че не го знаят, дори вече може да ги имат готови тези съвети, но единиците от тях, които биха ги оповестили, ще трябва да се решат на кариерна саможертва. Защото пък другите от тях, абсолютното мнозинство, като и  повечето от нас, изчакват и ще изчакват. За да могат един ден да възвеличават саможертвата.

Религията ражда празниците. Полицията пази реда, най-вече по пътищата и магистралите ни от шофьори, опиянени от празнично неблагоразумие. А на науката засега се надяваме със  всичката си надежда да ни избави от гадния и животозастрашаващ ни вирус. Най-вероятно изпратен ни от Сатаната или от някой земен негов наместник.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли пробива под Водната палата?

  • Не, проектът унищожава част от крайбрежния парк на река Марица, прекъсва велоалеите и тротоара, заплашва основите на съседните къщи и на моста за панаира 45%
  • Да, този проект е нужен, защото трафикът се разраства, а пътят за регулиране на движението в големите градове са кръстовища на две нива. 31%
  • Първо да подложим проекта на голямо общоградско обсъждане и тогава ще преценя 10%
  • Проблемът не е транспортен, а политически и всяка от страните се стреми да извлече дивиденти 8%
  • Не ме интересува 7%

Начална дата: 26.10.2022 @ 10:27 | Крайна дата: 26.11.2022 @ 11:00

Зареждане ... Зареждане ...