Quantcast
Новини Пловдив » Свят » ЕС единодушно одобри сделката за Брекзит
Свят

ЕС единодушно одобри сделката за Брекзит

Брекзит

27-те страни членки на среща в Брюксел одобриха временното прилагане на Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство от 1 януари 2021 г.

Сделката, която отне девет месеца преговори, най-накрая приключи и ще бъде одобрена в писмена форма във вторник, заяви германското председателство на ЕС, цитирано от Би Би Си.

Единствените пречки пред сделката, биха били гласовете на депутати и колеги в Камарата на общините и Камарата на лордовете. Парламентът на Обединеното кралство бе призован да заседава в сряда, 30 декември, за да обсъжда и гласува законодателството. Последната стъпка на процеса се предвижда през януари, когато Европейският парламент трябва също да подкрепи договорената сделка.

Сделката прекратява близо 50 години членство на Обединеното кралство в блока, като обхваща широк спектър от политики, освен тези, уреждащи общите търговски правила.

Британският премиер Борис Джонсън написа в Twitter, че е разговарял с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за сделката и ратификацията й от правителствата на ЕС.
„Приветствах важността на споразумението между Обединеното кралство и ЕС като нова отправна точка за нашите отношения между суверенно равни страни. Очаквахме с нетърпение съвместната ни работа по споделените приоритети, като справянето с изменението на климата“, отбеляза Джонсън, пише Монитор.

Още

ЕС и Великобритания постигнаха търговска сделка за Брекзит

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...