Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Започват изследвания на имунитета на ваксинираните хора
COVID-19 Важно Градът Здраве

Започват изследвания на имунитета на ваксинираните хора

доц. Кунчев обяви новината за изследването в Пловдив

Започват изследвания на вече имунизирани хора. Това обяви в Пловдив главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той и ректорът на Медицинския университет в Пловдив проф. Мариана Мурджева обсъдиха как ще тече планът за изследванията след ваксинацията. „За пределите на страната трябва да изследваме поне 1000 души“, коментита доц. Кунчев.

Първо се проследяват нежеланите реакции. Всички ваксини имат процент нежелани реакции. „Ако говорим за леко повишена на температурата, усещане на мястото на имунизацията, това са нормални реакции“, допълни доц. Кунчев.

„Ваксината е много добър профил на безопасност. Слаби са реакциите, но сме длъжни да направим система за проследяване на ваксината. Другото е изследването на клетъчния имунитет и антителата. Изследването ще започне след масовата имунизация, за да може да се включат хора от всички възрастови групи – младежи, хора на средна възраст, пенсионери.  Предстои да се разбере кои лаборатории ще участват в процеса на  проследяването на имунитета“, коментира доц. Кунчев и допълни, че това ще е до 2-3 месеца.

От днес започва да работи и секция в Единния информационен портал с информация за имунизираните. Утре ще бъдат ясни първите ваксинирани – след първа доза.

Освен 285 ваксинирани вчера, днес вече са имунизирани още 82 медици.

Още

699 са ваксинирани вчера, и доц. Мангъров ще се имунизира
Отново повече излекувани, отколкото заразени с COVID-19
Доц. Кунчев: Поставихме началото на края на пандемията
Ген. Мутафчийски: Говорех истината, но тя водеше до страх

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...