Quantcast
Новини Пловдив » България » Генералски сблъсък: Култовите реплики между Радев и Борисов през 2020-а ОБЗОР
България Важно Мнения

Генералски сблъсък: Култовите реплики между Радев и Борисов през 2020-а ОБЗОР

Румен Радев изпреварва значително Бойко Борисов по рейтинг
Румен Радев и Бойко Борисов

Галина ГЕОРГИЕВА


„Злобна свекърва“, „Фигурант“, „Радев ме следи с дрон“, „Делириумът на министър-председателя буди все по-голяма тревога“, „Мутри, вън!“. Това са само част от словестните битки между Бойко Борисов и Румен Радев през 2020 година.

Тежкият сблъсък между премиер и президент продължи като ураган да помита отношенията между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“2. За тези 12 месеца, през които коронавирусът и икономическата криза връхлетяха страната, двамата държавни мъже не заговориха в един глас и не си стиснаха ръцете. Генерал срещу генерал. Атаките ще станат по-ожесточени през новата 2021 година, защото предстоят парламентарни и президентски избори. Ще има ли победител, или и двамата ще загубят – ще решат избирателите.

Нека си припомним култовите реплики между Бойко Борисов и Румен Радев през изминалата година.

Още в края на януари в отчетата за третата година от мандата си държавният глава разгроми управлението – заклейми липсата на върховенство на закона и разделение на властите, корупцията, едноличното разпореждане с бюджета и обществените поръчки.

“Налице е все по-силно срастване на партията с държавата“

„Имам високи амбиции за България – можем и трябва да превърнем страната в нормална европейска държава с върховенство на закона, справедливост, зелена икономика, качество на обществените услуги. Но съм и реалист – пътят към успеха започва със сваляне на розовите очила, за да не се спъваме в проблемите“, обяви Радев.

На знаковата дата 4 февруари държавният глава свали доверието си от правителството. / През 1997 година на тази дата номираният за премиер от управляващата БСП Николай Добрев заедно с избрания два месеца по-рано председател на партията Георги Първанов върнаха мандата за съставяне на ново правителство на току-що избрания за президент Петър Стоянов. Това действие сложи край на политическата криза./

„Правителството не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в нашето общество без аналог в целия Преход“. „България не е бунище и никой няма право да залага здравето на българите, за да извличат печалба шепа бизнесмени с държавни протекции.

Това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация“,

критикува президентът и призова да се сложи край на всичко това.

Рекцията на Борисов не закъсня: „Как ще свали нещо, което го няма? Това е пряка намеса в независимостта на властите, точно обратното на това, което винаги е говорил. Нямаме никакви допирни точки, освен безсмислените консултативни съвети. Съжалявам, че си е изпуснал нервите. Той не дава доверие, за да го отнема. Проблемът му не е с правителството. Прокуратурата е опасно да я атакуваш, най-вероятно затова си търсиш друг враг, за да отклоняваш“.

Видимо ядосан от въпросите премиерът сравни журналистките с мисирки:

„И сега вие като мисирки ме гоните тука и ду-ду-ду.

Казвам ви – аз още декември свалих доверието си от президента. Извинявам се за мисирките, беше малко прекалено.“

Дни по-късно Румен Радев остро нападна Бойко Борисов като го обвини в безсилие и опит за прехвърляне на вината за изтеклите СРС-та от негов разговор с командира на ВВС ген. Цанко Стойков.

„Г-н Борисов се опитва да прехвърли отговорността за подслушването на друг, както прави винаги,

ако може да скрие и този скандал в зайчарника, в който вече не остана място от скандали.

Очевидно е, че г-н Борисов използва службите за свои политически цели – указва на прокуратурата кого да „размаже”. Дори полицията е впрегната да респектира несъгласните българи. Затова трябва да отстояваме правата си и да не допускаме България да се управлява с копойски методи.“

През март пък, когато президентът наложи вето на част от текстовете на Закона за извънредното положение, премиерът изригна: „Има една много хубава поговорка: „Не пожелавай жената на ближния, защото може да стане твоя“.

Бих казал на Радев – не пожелавай властта, защото може да стане твоя. Тогава с неговите експерти… ще го видя“.

Президент и премиер продължиха взаимно да се атакуват. В началото на април Радев критикува решението на правителството за удължаване на извънредното положение /извънредното положение беше обявено от 13 март за един месец, но продължи до 13 май/ икономическите мерки на правителството за справяне с коронакризата и поиска реални мерки за подпомагане на бизнеса и бедстващите социални групи. „Гладът скоро може да надделее над страха. И последствията рискуват да бъдат по-разрушителни от самия коронавирус“.

Борисов реагира с остри думи:

Като некоя дърта свекърва е, ама от тези, злобните, дето само върви след нас и мърмори!

Ние обикаляме България – да възстановим производство, да им дадем бизнес на тези хора. Нямат една поръчка вече. И някой излезе – дали му листчето, каже пет приказки и се прибере!“

И уж случайно съобщи лична вест за президента. „Обадих се днес на президента да му изкажа съболезнования, в такъв ден, в който си изгубил баща си, да говориш нелепици – не бих си го позволил“. И продължи с обидните квалификации:  „Нито искам да слушам, нито искам да участвам. Днес го слушах и началника на кабинета му. Този келеш Митко ще ми дава оценка.“

После предложи: „Ако президентът счита, че извънредното положение е нещо различно от цял свят… Ето, да му наложи вето, аз ще извадя ГЕРБ от залата, да оставим народа без извънредно положение, да го уморим.“

Президентът не му остана длъжен: „Премиерът трябва да се запознае с Конституцията и законите, и да прочете къде може президентът да налага вето – на решения на НС не може да се налага вето. За други коментари по-добре да се въздържа.

Гьоте го е казал най-добре – „Няма нищо по-страшно от активната глупост“.

През май Румен Радев отново захапа управляващите: „Отдавна снех доверие от този кабинет. От години апелирам да се пресекат корупционните схеми, които днес неудържимо изплуват на повърхността. Ако аз управлявах България, нямаше да се краде. Откакто ни управлява г-н Борисов, смъртността расте, а България се стопи с 600 000 души.“

Миниcтър-прeдceдaтeлят пък oбвини държaвния глaвa в лицeмeриe. „Пo врeмe нa нaшeтo упрaвлeниe ca ce рoдили нaд 770 000 души – щoм cмъртнocттa e зaрaди нac. Cъc 150-200 000 млaди бългaри пoвeчe ca ce рoдили пo врeмe нa нaшeтo упрaвлeниe. Пo врeмe нa нeгoвaтa пaртия 2005 г. – 113 000 пoчинaли, прeз 2019 г. 108 000 – при нeгoвaтa пaртия мрaт пoвeчe. Прeдcтaвятe ли cи кoлкo e прoпaднaл тoя чoвeк?! C кaкви дaнни дa ce зaмeрвaмe“.

През юни изтекоха записи с глас, наподобяващ този на Борисов, а след това бяха разпространени снимки от спалнята на премиера.

Гневът на Борисов се изля към държавния глава и лансира абрусдната версия: „Радев ме следи с дрон.

И като кажа на охраната, че ще го сваля този дрон, те отиват, казват му и той си го прибира. Докарва го на терасата, пред вратата, в двора. На метър, 500 грама взрив може да носи. И като им кажа, защо не реагирате, те ми казват „Ми, той президенът го управлява“. Аз лично твърдя, че той ме следи с дрон. Понеже имаме система за сваляне, им казвам (на гардовете), свалете го, за да го уловя. И те отиват казват му, че аз вече съм се възмутил, и той бжжжжт, го прибира“.

Радев на мига реагира: „Упрaвлявaл cъм и caмoлeт, упрaвлявaл cъм и дрoн. Нe мoгa дa тълкувaм вcичкo изрeчeнo oт г-н Бoриcoв, зaщoтo зa рaзликa oт нeгo, мoятa фaнтaзия вce пaк имa някaкви грaници.

Мoят дрoн e тoлкoвa дoбър, чe мoжe дa влизa в cпaлни, дa oтвaря чeкмeджeтa и дa ги тъпчe c пaчки“.

След безпрецедентната акция на прокуратурата в президентството, която сложи началото на масови протести с искане оставките на правителството и главния прокурор Иван Гешев, държавният глава подкрепи демонстрантите и призова „Мутри, вън!“.

Сблъсъкът между двамата генерали се ожесточи още повече. Борисов нарече президента фигурант, чието служебно правителство е наредил Шиши /бел. ред. Делян Пеевски/. От Пловдив Радев отговори така: Нито познавам този Шиши, нито Божков. Но друг, в случая премиерът, е давал огромни обществени поръчки за милиарди на Шиши. Друг е пушил пури, раздавал банки. Който е имал вземане-даване с целия този кръг, сега ще трябва да си носи последствията! Хората затова са на улиците. Протестът не е социален, а е за морала в управлението на държавата“.

Докато министър-председателят се чудеше как по-дълго да остане на власт и се разиграваха пред обществото варианти за експертно правителството и кабинет на ГЕРБ без Борисов, а накрая измисли хода с Великото народно събрание и новата конституция, продължи да напада президента за снимките в спалнята му.

„Аз съм изяснил как коварно, неговите хора, най-близкото му обкръжение, по един много елементарен начин,

с една много прекрасна госпожа, дойде и нащрака в мое отсъствие всичките тези работи.

Направиха го по перфектен начин. Шапка им свалям. Години наред са се готвели за това. Като ченгеджийска операция я направиха фантастично“, гневеше се Борисов.

На въпрос дали е възможно да се възстанови инситуционалния диалог с президента реагира остро: „Радев казва да дадат оставка и тогава да говорим. Аз като подам оставка ще дойда с теб ли да говоря, бе! Ти какъв си? Президент? Ти не си президент, ти си партиен лидер.“

Твърда и категорична позиция зае от своя страна Румен Радев: „Не виждам смисъл да ни тикат в постановка, в която диалогът да бъде индулгенция и опрощаване – за шкафчета, за начин на порочно управление, за корупция, за записи.

Не може хората с пълни шкафчета да канят тези с празни шкафчета за диалог“

През октомври държавният глава замина на посещение в Естония, което бе прекратено заради това, че е бил контактен със заразен. Президентът обаче заподозря активно мероприятие, което има за цел да провали външната му политика. „Благодаря на доброжелателите ми в България, които, дълбоко загрижени за моето здраве и това на колегите ми президенти, за моите международни изяви, побързаха зад гърба ми да уведомят естонската страна за своята версия на Covid-19. За мен това е пример за активно мероприятие“, обяви Румен Радев.

Втората вълна на пандемията и мерките на правителството отново станаха повод за размяна на реплики:

„Този, който изгони българските лекари и медицински сестри от България, пак ни обещава, че пак ще ни спасява.

Аз многократно призовавах правителството да подаде оставка с ясен мотив – не може правителство, чиято цел е единствено собственото оцеляване, да води страната през такава сложна криза – здравна, социална, икономическа. Виждаме панически мерки, комсомолски ентусиазъм“, обобщи мерките Румен Радев.

Премиерът, който през това време се лекуваше от коронавирус в Бояна, скочи на президента: „Не приемам оценки от човек, който наруши изричните препоръки на ген. Мутафчийски учението на „Корен“ да не се провежда. ВМА е пълна с военни и продължава да ми се размахва юмрук – с какво право? И аз мога да отговоря подобаващо, но това няма да помогне на държавата. Редовните избори наближават, тогава ще си премерим възможностите и ще стане ясна оценката на хората“.

В интервю за авторитетния германски вестник Франкфуртер Алгемайне Цайтунг (ФАЦ), което Борисов даде в края на ноември, призна автентичността на снимките от спалнята си и твърди, че са компромат срещу него по учебника на КГБ, подготвян с години от враговете му и осъществен от красива жена, която сравни с Мата Хари.

„Някои от опонентите ми, които работят за президента Румен Радев, са бивши тайни агенти, хора от тези среди или деца на страхотни шпиони, офицери от руската военна разузнавателна служба“, казва премиерът.

Президентът отговори така:

„Делириумът на министър-председателя буди все по-голяма тревога,

а гузната му съвест за скандала със снимките и записите му ражда параноя. Г-н Борисов превръща 7 млн. българи в заложници на своята параноя и е много трудно изобщо да се коментират версиите му на тази тема“./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...