Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Бизнес » Димитър Консулов: Имам забележки към властта, да спре изявите на такива като Мангъров
COVID-19 Бизнес Важно Интервю Мнения Храни и напитки

Димитър Консулов: Имам забележки към властта, да спре изявите на такива като Мангъров

Димитър Консулов
Димитър Консулов
  • Живеем във време на война, трудно ще преодолеем мъката от заразата, но 2021 ще е по-добра година
  • Задължително ще се ваксинирам, ще настоявам и моите близки, моите работници и служители също да се ваксинират
  • Разработихме нов продукт – майонеза със зехтин, ще я пуснем до месеци

Димитър Консулов е роден на 20 май 1961 г. Завършва ВИХВП, днес Университет по хранителни технологии. Стартира собствен бизнес още преди първите демократични промени у нас, развива успешна търговска фирма, менажира таксиметрова компания, магазини за хранителни и промишлени стоки, склад за търговия на едро с храни.
През 1994 г. основава фабрика за майонеза “Краси”, която е лидер на пазара у нас вече 26 г. От 2004 г. управлява ТПК “БК Хисар” от извор №7. През 2010 г. закупува дяловете на “Мавър-2000”, преименувана на “БК Хисар”, като с нея вече притежава 35-годишни концесии за над 72 млн. литра минерална вода в региона на Хисаря.

Интервю на Спас КУЗОВ


– Г-н Консулов, успяхте ли да се опазите от коронавируса? Семейството, персоналът във фирмите, които управлявате?

– За мен опасността от този вирус е даже по-голяма, отколкото лекарите и научните работници ни я представят. Слава Богу, досега аз и близките ми се опазихме. Във фирмите направих организация и успях да накарам хората да мислят като мен. Тоест да се страхуват от реалната опасност. Разминахме се досега с много малко болни, но болеста взе и при нас жертва, лека му пръст, един пазач загина. Жалко, беше мъж на 55 години, но имаше диабет, много бързо стана при него. Имаше около 10-15 заразени през цялото време, но съм благодарен, че нямаше повече жертви.

– Колко тежък удар нанесе коронавирусът на бизнеса?

– То се вижда както у нас, така и по света. Врагът е много силен и продължава да нанася поражения – и материални, и нематериални. И на моя бизнес нанесе щети, но както казах, аз направих основна реорганизация за безопасност в производството. Разбира се, последното нещо, което хората ще спрат да купуват, е храната, затова аз нямам основания да се оплаквам, както много други, при които загубите са много тежки.

– Смятате ли, че бизнесът вече никога няма да е същият, че икономиките ще работят по съвсем друг начин, предвид прогнозите, че това няма да е първата, нито последната пандемия от подобен тип?

– Хората, които дават такива прогнози, не си дават сметка, че светът съществува от дълго време и ще продължи да съществува. А това, че в продължение на година сме изправени пред една много голяма мъка, пред тази война като сегашната, това няма да спре колелото на развитие. Да, трудно ще е, докато изживеем мъката и възстановим пораженията. Но хората сме много жилави и на фона на историята след години това ще бъде един много малък перид в развитието на човечеството. Така смятам аз.

– Колко време ще е нужно на икономиката да се възстанови? Някои анализатори смятат, че тепърва масовите фалити предстоят.

– Моето мнение е, че това няма да е такъв световен фалит, както при кризата от 2007-2008-а година, поради простата причина, че тогава всичко стана много изненадващо. А сега фирмите вече се подготвиха. В продължение на близо година това лошо събитие настройваше работата на бизнеса и вече по един или друг начин хората се ориентираха как да работят в новите условия. Докато през 2008-а кризата връхлетя изневиделица и със страшна сила.

Прогнозата ми е, че ще има икономически последици, но те в никакъв случай няма да са много страшни, защото всички ние вече сме взели предпазни мерки

Едни намалиха работата си, други разходите, трети свиха контактите си. Така че имаше достатъчно време да се вземат адекватни решения за оздравяване на бизнеса, а и въобще на всички сфери в живота. Вероятно в следващите месеци положението ще се влоши, но в никакъв случай размерите няма да са както през 2008-а.

– Справи ли се властта у нас с кризата досега?

– Като изключим първата паника, която предизвикаха от Щаба и изпонаплашиха хората, а също и онова с КПП-ата и разнасянето на някакви декларации, всичко друго, което направи управляващата политическа класа, беше правилно. Припомням, че безумия с разнасяне на декларации имаше и в чужбина. Имам обаче една сериозна забележка по отношение на мерките.

– Каква?

– Още в началото трябваше да спрат изявите на разни неверници от сорта на г-н Мангъров, които разправяха наляво и надясно, че „видите ли, ще умрат няколко десетки или стотици хиляди човеци, но светът няма да свърши“.

– Доц. Мангъров ги нарече „сухи съчки“, това как ще го коментирате?

– Понякога сухите съчки са най-качественият материал, който струва много повече от мокрия. От сухи съчки са рамките на картините на Леонардо да Винчи и те горят много по-лесно от върбата, която обрасва около реките. Това бих му казал на г-н Мангъров, но аз не желая да контактувам с такива като него.

Не може да наричаш хората „сухи съчки“, това не е хуманно. Дали са наши близки, или непознати, те са хора, със свои съдби, за тях някой мисли и се тревожи

Една от последните „сухи съчки“ е 37-годишен лекар, здрав, жизнен, спортист, но имал диабет, с който можел да живее още 60-70 години. Човекът, който спасява други животи, за три дни остана без бял дроб. Това ли е сухата съчка на г-н Мангъров?!

– Ще се ваксинирате ли?

– Задължително, в момента, в който успея.

– Как ще коментирате конспирациите, че ваксината не е изпитана достатъчно, че имала чип?

– Тази тема за конспирациите е ужасно отвратителна. Разпространяват я, как да кажа, „безсмъртни“ и безотговорни хора, които смятат, че на тях нищо няма да им се случи и отричат постиженията на съвременната медицина и наука. Ваксината не е по-опасна от пътуването със самолет.

Ако я сравним с движението с автомобил по българските пътища, то ваксината е супербезопасна

На ден имахме по 3-4 смъртни случая в катастрофи. Това не породи конспирации, че катаджиите и строителите на пътища са ни заложили капани, така че да намалим населението на страната, за да бъде по-лесно на бюджета и на пенсионните фондове. Това са такива нелепици, че не заслужават да се коментират. Всеки има право да си вярва във всякакви глупости, но да си го държи за себе си, а не да всява паника в обществото.

– Ще ваксинирате ли вашите близки, ваши служители?

– Аз съм върл поддръжник на ваксинирането по принцип. Защото откакто са измислени ваксините, науката, която ги разработва само помага на хората. Разбира се, винаги има изключения, грешки, нещастни случаи, това никой не го отрича, но ваксинирането е помогнало на човечеството да се избави от много лоши болести. Затова не само ще препоръчам, но и ще настоявам моите близки и роднини да се ваксинират. Ще настоявам и моите работници във фабриките да се ваксинират, защото съм наясно, че ефектът от ваксината действа по-добре, когато има по-голям брой ваксинирани хора.

Така че краткият ми отговор е – да, ще препоръчам и ще настоявам всички мои роднини, с които имам контакт, както и всички мои служители и работници да се ваксинират.

– Как ще коментирате т. нар. мерки в подкрепа на бизнеса и вие успяхте ли да се възползвате?

– Не съм взел нито една стотинка от държавата. Не само сега, а по принцип откакто правя бизнес в България, никога не съм се възползвал от фондове, европрограми. Не съм взел нито лев безплатно от държавата. Ползвал съм кредити, но винаги съм ги връщал, слава Богу.

– Всяка криза, освен че е изпитание за повечето хора, за някои е шанс. Примерно онлайн търговията, куриерските услуги бележат сериозен ръст. Вие видяхте ли шанс, нова ниша за правене на бизнес?

– За моите почти 60 години не се оглеждам за нов бизнес и нови ниши. Когато ми беше времето се оглеждах, създавах. Сега времето ми минава да оглеждам собствения си бизнес, където е необходимо го оптимизирам, да го побутвам, ако се наложи някъде, за да стане по-добре работещ. Защото добре работещ бизнес не означава непременно процентът на печалба, а качеството и обемът на продукцията, която създаваш, броят на хората, на които раздаваш заплати, размерът на заплатите. И още куп неща, които оформят твоето портфолио.

– Нови продукти разработвате ли?

– Да, това влиза в т. нар. оптимизиране на работещия вече бизнес. Имам намерение да пусна нов вид майонеза през 2021 година на пазара. Разбира се, този продукт, както и всички останали от нашето портфолио, са свързани със здравословното хранене. Новата майонеза ще е с натурален зехтин. В тази връзка искам да кажа, че и

сегашната майонеза, която е с прекрасно слънчогледово олио, напълно заслужено може да се нарече здравословен продукт

По лабораторни изследвания добре рафинираното българско слънчогледово олио съдържа в процентно количество ненаситени мастни киселини, от т. нар къси вериги, колкото се съдържат в зехтина.

– Известен сте, че не търпите нелоялна конкуренция, как ще коментирате глобата за „домашната“ майонеза на „Олинеза“?

– За всяко нещо, което не е правилно и по някакъв начин се докосне до мен, аз изразявам своето мнение ясно и категорично. Смятам, че това, което предприемам, е правилно. Факт е, че и съдилищата потвърждават моята теза. За т. нар. „домашна“ майонеза на колегите от „Олинеза“ преди доста време съдът отсъди, че не е правилно да се нарича „домашна“. Комисията за защита на потребителите, Комисията за защита на конкуренцията наложиха глоби на колегите от „Олинеза“, а съдът ги потвърди.

Много производители се опитват да лъжат клиентите с разни тарикатлъци. Няма как да напишеш на нещо, което си произвел във фабриката си, че е „домашно“. Клиентът се лъже, защото на всеки му се иска чудо – това което купува да е прекрасно, нещо по-специално, по-вкусничко, но

не е честно да се заблуждават хората. Но такива колеги като тези от „Олинеза“ се възползват от тези човешки слабости

Купуваш си някакъв продукт и се надяваш, че ще е направен като у дома, както го прави баба или мама, но няма как да е като у дома, защото вкъщи го правиш със сурово яйце. Друг е въпросът, че направеното у дома със сурово яйце може да ти донесе салмонела и в най-добрия случай три дни да не излезеш от тоалетната. Докато в яйчния прах, който също е направен от сурово яйце, това не може да се случи. Но яйчният прах е направен в промишлени условия, като от това сурово яйце, чрез високо налягане и висока температура е извадена водата, и на практика вероятността да има каквато и да е било болест е сведена до нула.

Така че заблудата, че нещо е „домашно“ и би трябвало да е по-добро, всъщност реално е нещо по-лошо и опасно. Най-малкото заради хигиенните и здравни мерки, които вкъщи никой не може да постигне, както в промишлени условия.

– Вашата прогноза за 2021-а, по-добра или по-лоша ще е от 2020-а година?

– Разбира се, че ще е по-добра. Скоро такава мъка като тази през 2020-а едва ли ще ни връхлети. Аз съм живял и в социализъм, и в див преход към капитализъм от 90-те, и сега – не мога да определя какъв точно икономически строй живеем, но такова нещо в моя почти 60-годишен живот не помня. Ако се върнем назад във времето,

дори и Студената война не е носила толкова изпитания и мъка на хората

Не говорим само за бизнес и пари, а за трудности и изпитания, през които преминава човечеството в тази пандемия. Да не можеш да отидеш да видиш баща си и майка си, защото те е страх, че ще ги заразиш и убиеш. Тази психическа мъка е сравнима само с ужасите, които хората изпитват по време на война. Да, ние живеем във време на война, но войната е малко по-различна. Не чуваш изстрели, не виждаш враг, но от това теглото като че ли става по-тежко./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...