Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Сагата „Брекзит“ приключи, Великобритания напусна ЕС
Важно Свят

Сагата „Брекзит“ приключи, Великобритания напусна ЕС

Разводът между Великобритания и ЕС е официален и окончателен

Обединеното кралство напусна Европейски съюз, обръщайки гръб на 48-годишни бурни отношения с европейския проект в името на несигурно бъдеще след Брекзит, осъществявайки най-значимата геополитическа промяна след загубата на империята, предаде Ройтерс.

В 23 ч. по Гринуич изтече преходният период, през който Великобритания де факто запази членството си в общността, след официалното напускане на ЕС на 31 януари 2020 г.

Четири години и половина след референдума, на който 52 процента от британците гласуваха за напускане на ЕС, разводът вече е официален и окончателен.

Обединеното кралство, което напусна официално ЕС на 31 януари 2020 г., спира от 1 януари да прилага европейските правила, напуска единния пазар, митническия съюз и други институции като студентската обменна програма „Еразъм“, но запазва достъпа си до пазар с 450 милиона потребители, съобщи Асошиейтед прес.

И двете страни казват, че това е шанс да се отвори нова страница в отношения, изградени по време на възстановяването на Европа след Втората световна война, в които обаче Великобритания, присъединила се към европейската общност през 1973 г., често беше неохотен участник в една все по-тясна политическа и икономическа интеграция, отбеляза Ройтерс.

Договореното на Бъдни вечер споразумение цели да избегне икономически шок, какъвто неминуемо щеше да има при евентуален Брекзит без сделка, с тежки последици за стокообмена, възлизащ на близо един трилион долара.

„Това бе дълъг път. Време е да оставим Брекзит зад гърба си. Бъдещето ни е в Европа“, написа в Twitter председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след церемонията по подписването.

„Това не е край, а начало на прекрасни отношения между Обединеното кралство и нашите приятели и партньори от Европейския съюз“, увери британският премиер Борис Джонсън, след като парафира документа от 1246 страници и вдигна палци във въздуха пред камерите.

После продължи в по-шеговит тон, обръщайки се към репортерите: „Знам какъв въпрос си задавате всички – дали съм го прочел. Отговорът е „да“. Това е отлична сделка за тази страна, но също така и за нашите приятели и партньори“.

Документът бе ратифициран в четвъртък от двете камари на парламента и бе одобрен от кралица Елизабет Втора.

Сделката, която предвижда да няма мита и квоти в двустранната търговия, трябва да бъде ратифицирана и от Европейския парламент. Това се очаква да стане през март, а дотогава Европейската комисия предвижда разпоредбите й да се прилагат временно.

„Това е един невероятен момент. Нашата свобода е в ръцете ни и ние сме тези, които трябва да извлечем най-доброто от това“, каза по-късно Джонсън и в посланието по повод Нова година.

Сега британският премиер се надява да обедини сега британците, разединени по въпроса за Брекзит до степен, в която се пропука единството на страната, пише bg-voice.com.

„Мисля, че смазващият инстинкт на народа на тази страна ще бъде да се обедини в Обединеното кралство, в което Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия работят заедно, за да изразяват нашите ценности по целия свят“, подчерта Джонсън.

„Това ще бъде едно Обединено кралство, което ще е отворено, щедро, обърнато навън, интернационалистическо и упражняващо свободната търговия“, каза Джонсън.

Джонсън каза, че сраната му планира да работи с други държави по света за използване на науката и технологията в борбата с климатичните промени и подпомагането за създаването на работни места.

Първият министър Никола Стърджън обаче беше категорична, че Шотландия скоро ще се върне в състава на Европейския съюз.

„Европа, Шотландия скоро ще се върне. Не изгасяй светлината“, написа Стърджън в 23.ч. по Гринуич снощи на страницата си в Twitter.

На референдума Шотландия гласува против Брекзит и планираше напускане на състава на Обединеното кралство, той като именно шотландски кораби улавят до 60 на сто от рибата, доставяна в британските пристанища.

По-рано Стърджън е заявявала, че сделката с ЕС не може да компенсира шотландските загуби заради Брекзит.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...