Quantcast
Новини Пловдив » България » Четири щама на грипа ни атакуват тази зима
България Важно Здраве

Четири щама на грипа ни атакуват тази зима

Снимката е илюстративна

През зимния сезон ще циркулират познатите ни грипни щамове – двете разновидностите на грип А – „Свински грип“ и „Хонконг“ и двете на грип Б – „Виктория“ и „Ямагата“. По данни на Националния център п о заразни и паразитни болести броят на заболели от грип и остри респираторни заболявания през последната седмица е 1209.

Грипна епидемия в България се очаква в началото на годината, през месеците януари и февруари. По оценки на Световната здравна организация 1 милиард души по света се разболяват от грип всяка година. Между 3 и 5 милиона души го карат тежко, а между 290 000 и 650 000 умират от грипни усложнения. По данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията всяка година около 70 000 европейци губят живота си заради грип. За сравнение смъртността в Европа, причинена от COVID-19, надхвърля 550 000, съобщи bTV.

При всеки болестта протича различно, затова и е трудно да се направи клинична разлика между грип и COVID-19. „Може би най-голямата съществена разлика между COVID-19 и грип е острото начало при грипа и плавното влошаване на симптомите при COVID-19, но както всяко нещо в медицината, нищо няма на 100%“, обясни вирусологът Любомира Гломб.

В България в последните години обаче се ваксинират близо 3 процента от населението.Към момента обаче у нас още няма регистриран официално щам. „Този сезон все още не се наблюдава грипен сезон. Разпространението на грип в ЕС все още е на ниво междусезонно, тоест случаите са единични, както е през лятото“, допълни Любомира Гломб. Грипът протича най-тежко при малките деца и хората над 65-годишна възраст./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...