Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Втора БГ община забрани 5G
Бизнес България Важно Технологии

Втора БГ община забрани 5G

Кадър: Сега
Кадър: Сега

Втора българска община след Балчик забрани на територията си 5G мрежата за срок от 1 година – Мездра, предава в-к Сега. Решението бе взето от местния общински съвет на последното за 2020 г. заседание. То гласи: „Налага се мораториум от 1 година за разполагането, ползването, поддържането и развитието на електронни съобщителни (клетъчни) мрежи от 5-о поколение/ 5G (Fifth Generation technology) и на съоръжения към тях“. Видно от протокола на заседанието, „за“ са гласували 11 съветници, 1 е бил „против“, а шестима са се въздържали.

Община Балчик стана първата у нас, забранила изграждането на 5G мрежа. На заседание на местния парламент на 30 септември е бил наложен мораториум от 1 година върху подобни съоръжения, съобщиха местни медии. Поводът е подписка на 183 балчиклии, които не искат мрежата заради опасения за човешкото здраве. Настояват да се направят изследвания преди въвеждането. „Трябва да има държавно становище по въпроса и да се обясни какви са ползите от 5G мрежата за населението и икономиката, защото хората са объркани и не знаят на кого да вярват. Ние гледаме трезво на нещата и не вярваме на конспиративни теории. Смятаме обаче, че трябва да се знае защо тази мрежа е полезна и с какво, за да няма паника. В България обаче няма и опити за подобни изследвания“, заявява пред сайта „Про Нюз Добрич“ Марин Попов, представител на местна гражданска инициатива по въпроса.
Някои от съветницити били против. Но в крайна сметка съветът подкрепил гражданското искане. Надеждата е в рамките на тази една година България, или поне Европа да направят нужните изследвания.
Случката в Балчик идва след национални подписки срещу 5G, а и официални запитвания на различни кметове дали такива клетки има в съответната община. Кметът на Русе Пенчо Милков например и колегата му в Сандански Атанас Стоянов притесниха мобилните оператори преди няколко месеца. Отговорът за наличието на 5G бе отрицателен. Зам.-председелят на парламента Емил Христов (ГЕРБ) също се бе обявил за анализи на безопасността на мрежата, а евродепутатът Иво Христов (БСП) организира цяла дискусия в Европейския парламент по темата. Страстите върлуват навред в Европа, в държави по света, заради което технологията бе забранена също като Балчик на някои места. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...