Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Делото срещу Дянков, Прокопиев и Трайков тръгна на втора инстанция
Бизнес България Енергетика Съд и Прокуратура

Делото срещу Дянков, Прокопиев и Трайков тръгна на втора инстанция

Тримата са невинни за приватизацията на EVN
Тримата са невинни за приватизацията на EVN

Делото срещу бившия министър на финансите Симеон Дянков, бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и бизнесмена Иво Прокопиев започва на втора инстанция пред апелативния спецсъд от днес 6 януари. То е за борсовата продажба на държавния дял от електроразпределителното дружество EVN. Според прокуратурата те са ощетили държавата с 20 млн. лв. при продажбата на 33% й дял от електроразпределителното дружество. Разследващите твърдят, че това е станало чрез умишлено занижаване на акциите на дружеството, продадени чрез борсата. Иво Прокопиев е обвинен като помагач в схемата, пише „24 часа“.

На първа инстанция Специализираният наказателен съд оправда и тримата подсъдими, като счете, че това, в което те са обвинение не представлява престъпление. Прокуратурата обаче настоя за присъда от 3 до 10 години затвор, по-късно протестира решението на първоинстанционния съд.

“Уважение към решението на съда. Респект към колегите прокурори. Загубихме малка битка, но сме твърдо решени да спечелим войната срещу корумпираните политици и престъпнозабогателите олигарси. В името на справедливостта за ограбените българи, които заслужават по-добър живот”, написа главният прокурор Иван Гешев в туитър минути след решението на Специализирания наказателен съд.

Бившите министри на финансите и енергетиката в кабинета „Борисов 1“ – Симеон Дянков и Трайчо Трайков, бизнесменът и акционер в инвестиционния посредник „Булброкърс“ Иво Прокопиев, изпълнителният директор на „Булброкърс“ Радослав Рачев и двама от дружеството – Любомир Евстатиев и Петър Василев бяха предадени на съд през август 2017 година. Симеон Дянков пък е привлечен като обвиняем за престъпление по служба.

Още

Дянков, Прокопиев и Трайков невинни за приватизацията на EVN (обновена)

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...