Quantcast
Новини Пловдив » Здраве » Одобриха ваксината на Moderna за Европа
COVID-19 Здраве Свят

Одобриха ваксината на Moderna за Европа

Ваксина
Ваксина

Ваксината срещу коронавируса на американската компания Moderna Inc получи одобрението на европейския регулаторен орган по лекарствата, което ще позволи на властите в Европа да ускорят процеса на имунизация на стария континент с цел ограничаване на разпространението на COVID-19, съобщават световните агенции. Тя е втората разрешена за употреба след тази на Pfizer-BioNTech.

След като преди Коледа Европейската агенция по лекарствата (EMA) даде зелена светлина за използването на коронавирусната ваксина на компаниите Pfizer и BioNTech, днес лекарственият регулатори одобри и ваксината на Moderna.

EMA обяви, че е одобрила ваксината срещу COVID-19 на Moderna за употреба в Европа при хора на възраст над 18 години. Агенцията по лекарствата добави, че ваксината е била използвана в проучване, включващо около 30 000 души, в което е показала ефикасност от около 94,1%.

„Тази ваксина ни предоставя още един инструмент за преодоляване на настоящата извънредна ситуация. Това е доказателство за усилията и ангажираността на всички участващи, че имаме тази втора положителна препоръка за ваксина по-малко от година след обявяването на коронавирусната пандемия от страна на Световната здравна организация“, заяви изпълнителен директор на EMA Емер Кук.

След зелена светлина от Европейската агенция по лекарствата, последната стъпка e одобрение на ваксината и от Европейската комисия. Според нидерландските здравни власти се очаква ЕК да одобри до края на днешния ден решението на лекарствения регулатор за ваксината на Moderna.

Те също така посочиха, че коронавирусната ваксина на Moderna се очаква да бъде ефективна и срещу новия щам на вируса, появил се в края на миналата година в Обединеното кралство.

Междувременно немският здравен министър заяви, че Германия очаква първите дози на ваксината на Moderna през следващата седмица.

Още

Европейската агенция по лекарствата с нов опит за одобрение на ваксината Moderna

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...