Quantcast
Новини Пловдив » България » Радев поиска по-големи пространства за избирателните секции
България Важно Политика

Радев поиска по-големи пространства за избирателните секции

Румен Радев
Румен Радев

Изключително важно е не само да се проведат честни избори, но и да се гарантира прозрачна предизборна кампания. Очакваме да чуем предварително параметрите и здравните критерии, съобразно които ще бъдат наложени ограничения на кампанията и събитията по време на нея. Партиите и участниците трябва да знаят предварително при какво движение на епидемичната обстановка на каква кампания могат да разчитат. Това изисква сериозно планиране, така че ще настояваме да има яснота възможно най-рано. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес заедно с вицепрезидента Илияна Йотова на „Дондуков“ 2 проведе среща с представители на ПП „Републиканци за България“. В президентската администрация продължават срещите с извънпарламентарни политически партии в рамките на консултациите за прозрачни и честни избори, при които се гарантира здравето на гражданите.

На срещата бе изразено опасение, че въпреки напредването на времето, няма законодателна готовност и подзаконова нормативна уредба, регламентираща изборния процес в безпрецедентни за българската демокрация условия. Държавният глава подчерта, че своевременното „осветяване“ на концепцията на изпълнителната власт за предстоящия вот е ключово за сигурността и информираността на гласоподавателите.

По думите на Румен Радев широко използваната от правителството практика да се приема законодателство в изключително кратки срокове сама по себе си не гарантира необходимия капацитет за неговото прилагане: “Едно е да се промени законът, друго е потенциалът на държавната администрация да въведе този закон в действие организирано и последователно, така че той да работи, да гарантира образцово провеждане на изборите и доверие в тях“.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също отчете като проблем, че въпросът за предизборната кампания остава извън фокуса на обществения дебат. Тя предупреди, че липсата на възможност в пандемията да се провеждат традиционните формати на комуникация между политическите партии и гласоподавателите ще доведе до прехвърляне на огромната част от кампанията в медийното пространство. Илияна Йотова призова още за регламентиране в Изборния кодекс на участието на партиите в медиите по време на предизборната кампания и за своевременни консултации между политическите субекти и ръководствата на обществените медии БНР и БНТ.

Като съществен проблем, който поставя извънпарламентарните партии в неблагоприятна ситуация, беше посочена невъзможността те да имат равнопоставен достъп до медийни канали за комуникация. От „Републиканци за България“ призоваха за законови промени, които да регламентират ефирното време в обществените медии да бъде равно достъпно за всички политически кандидати, като се отчита, че обществената медия е функция на ангажимента на държавата за постигане на плурализъм.

Фокус на консултациите беше и обезпечаването на вота за сънародниците ни зад граница. Държавният глава обобщи, че голяма част от направените досега предложения определят гласуването по пощата като удачен и възможен вариант в епидемична обстановка, но това е възможно само при сериозна мобилизация на изпълнителната и законодателната власт.

Политическа партия „Републиканци за България“ предложиха чрез промени в Изборния кодекс да бъде предвидено представители на извънпарламентарни партии да бъдат членове на секционните избирателни комисии, както и на ЦИК, като изборът на тези партии да се реализира чрез жребий.

За намаляване на злоупотребите с вота, от партията предложиха да се осъществява ротация на областните директори на Министерството на вътрешните работи в рамките на месец, докато тече изборната подготовка – мярка, чиято цел е да се прекъснат зависимостите и упражняването на користни интереси и да се минимизира купеният и контролиран вот в рамките на малцинствата и най-уязвимите български общности.

Беше предложено и онлайн предаване на броенето на бюлетините и попълването на протоколите, както и качването на протоколите в отворена платформа за гарантирането на максимална прозрачност.

Румен Радев отбеляза като възможност предвиждането на по-големи пространства, в които да работят избирателните секции, за да се избегне ситуация, при която спазването на изискванията за дистанция възпрепятства работата на застъпниците и наблюдателите.

Още

Цветанов иска избори на 18 април, АБВ – през май
Президентът продължава консултациите за изборите с извънпарламентарни партии

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

  • До напролет 35%
  • Ще изкарат цял мандат. Силата на промяната е несломима 31%
  • Не ме интересува, само да си вършат работата и да овледят инфлацията, че джобът ми се продъни 24%
  • До две години ще се изпокарат и кабинетът ще падне 10%

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...