Quantcast
Новини Пловдив » Важно » 3 години условно за водача с фалшива книжка, убил моторист без книжка
Важно Градът Съд и Прокуратура

3 години условно за водача с фалшива книжка, убил моторист без книжка

Димитър Иванов в съдебната зала.
Димитър Иванов в съдебната зала.

Ваня ДРАГАНОВА

3 години условно с изпитателен срок от 5 години е присъдата на водача с фалшива турска книжка Димитър Иванов, убил моториста без книжка Ерол Мехмед. Инцидентът стана вечерта на 9 август 2019 г. на пътя Пловдив – Асеновград в района на КЦМ. Ерол Мехмед загубил управление над мотоциклета, карайки с 135 км/час, и паднал на платното. Бил в безсъзнание. Преди микробуса „Форд Транзит“, управляван от Димитър Иванов, имало 3 коли, които успели да заобиколят тялото на падналия моторист. Иванов обаче не го видял и го прегазил, след което продължил по пътя си. Затова и едно от обвиненията срещу него е за бягство от произшествието.

Делото протече при съкратено съдебно следствие, като водачът призна фактите, описани в обвинителния акт. Това му гарантира намаляване на присъдата с една трета и тя стана 3 години след редукцията. Иванов обаче не  изрази съжаление. „Процедурата на съкратеното съдебно следствие се използва за файда на подсъдимия, а не  в дълбокото ѝ философско значение – да даде бонус за изразеното разкаяние“, заяви адвокат Кирил Николов, който представлява брата на загиналия. В този момент адвокатът на Димитър Иванов – Ивайло Вражилов, на няколко пъти попита клиента си съжалява ли за случилото се и той потвърди. Обяви, че не е разбрал, че е прегазил човек. Докато обясняваше това, се подсмихваше и това ядоса председателя на състава Петко Минев. „Подсмихваш се и се държиш фамилиарно, обясни ми за какво точно съжаляваш. Потърси ли близките на загиналия, помогна ли им за погребението“, попита той подсъдимия. „Даже не ги знам къде живеят“, отвърна Димитър Иванов.

Той се снабдил с фалшива турска книжка в неустановено време от 2014 г. до инцидента и карал с нея години. „Смешното и парадоксалното е, че с тази книжка нееднократно  е спиран от Пътна полиция, а веднъж даже е и глобяван“, каза прокурорът по делото Тодор Павлов. Защо в КАТ не са разбрали, че книжката е фалшива, не е ясно.

След като прочете присъдата, съдия Петко Минев каза на Димитър Иванов, че  за избора на условното наказание е надделял аргументът, че Ерол Мехмед е карал мотора със 135 км/ч на една гума и е  бил неправоспособен водач. „Никакво каране, ако карате неправомерно, без свидетелство за правоуправление, ще лежите и тези 3 години!“, предупреди съдията Димитър Иванов.

Това дело дава много ясна картина на случващото се по нашите пътища, където е възможно водач без книжка да убие друг, който също никога не е имал свидетелство за правоуправление.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...