майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Регион » Свлачище на пътя Лъки-Рожен, контролирано изпускат яз. Цанков камък
Регион

Свлачище на пътя Лъки-Рожен, контролирано изпускат яз. Цанков камък

свлачище, архив

Динамична остава обстановката на територията на цялата област, където продължават валежите. Налице е завишаване на повърхностния отток и водните стоежи в реките, но към настоящия момент няма опасност за населението.

На дежурния телефон в Областна администрация – Пловдив към този момент няма постъпили сигнали за наводнени населени места, земеделски територии и други обекти. Единствено в 09.45 ч. е постъпила информация за свлачище на пътя Лъки – Рожен, (след отбивката за с. Джурково). В момента едната лента от пътя вече е освободена за движение. Областно пътно управление предприемат действия за своевременно освобождаване и на другата лента.

Следи се и състоянието на язовирите.

На територията на областта във водоемите, стопанисвани от Напоителни системи има големи свободни обеми, които да погасят на 100% високи вълни.

По отношение на Каскада Доспат –Въча обстановката е динамична.

По информация от тази сутрин в язовир Цанков камък има свободен обем от 3,5 млн. куб.м., при приток около 180 куб.м/с, което ще наложи да се извърши контролирано изпускане  в яз. Въча и на енергийно неотработени води, с цел да не се достигне до неконтролируемо преливане.

„Това са нормални действия, свързани с функционалното предназначение и управление на язовирите и не трябва да предизвиква безпокойство, защото водите постъпват в яз. Въча. По информация от тази сутрин в язовир Въча има свободен обем от 18 млн. куб.м., при енергийно отработване на 70 куб.м/с“, обясни инж. Митко Стойчев от Областна администрация.

Той допълни, че  не се очаква  това да се отрази допълнително на участъка от р. Въча под язовира, защото в него има достатъчно свободен обем.

Притесненията на администрацията са, че при високи води  на река Марица може да бъде залята пречиствателна станция при Стамболийски, както и жилищни райони, а работата на пречиствателната станция да бъде компрометирана. Друг риск  има при село Цалапица, където изместването на водното течение в северна посока е довело до ерозия на левия бряг на землището на селото и застрашава сметището. При високи води в реката съществува опасност от бързо развитие на ерозионния процес към котлованите на депото и риск от аварии и замърсяване на река Марица, в това число и трансгранични последици.

За ограничаване опасността от възникване на критични и бедствени ситуации отговорните институции и собствениците и стопаните на хидротехнически съоръжения са уведомени от Областна управа с писмени указания да предприемат адекватни на обстановката превантивни мерки за предпазване от вредното въздействие на водите и недопускане настъпване на критични и бедствени ситуации.

В тази връзка кметовете на общини, собствениците и стопаните на хидротехнически съоръжения и ръководителите на териториалните държавни структури и звена, имащи отношение към управлението на хидротехническите съоръжения и защитата на населението при бедствия, следва да осъществят засилен контрол върху потенциално опасните язовири, предпазни диги и други защитни съоръжения, при необходимост контролирано да се освободят необходимите обеми с цел недопускане неконтролируемо преливане на големи водни маси, като уведомят Басейнова дирекция при ИБР – Пловдив, ОД ПБЗН-Пловдив, Областна администрация-Пловдив и общините, застрашени от завишения водния отток в реките под язовирите.

Според прогнозата се очаква  днес до обяд валежите да спрат и цялостната обстановка да се подобри. В четвъртък се очакват нови валежи, но те ще бъдат от сняг и не се очаква да предизвикат допълнителен воден отток.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...