Quantcast
Новини Пловдив » Важно » До 2-3 години ще трае имунитетът след ваксината
COVID-19 Важно Здраве

До 2-3 години ще трае имунитетът след ваксината

Проф. Радка Аргирова
Проф. Радка Аргирова

Минимум една година ще е имунитетът от ваксината, появяват се публикации, че ще е стабилна поне 2-3 години, коментира проф. Радка Аргирова пред Би Ти Ви тази сутрин.
Самата тя вече е имунизирана, очаква втората си доза на 27 януари. Единствено мускулен дискомфорт около мястото на инжекцията е почувствала първата нощ, никакви други ефекти, добре били и всички ваксинирани около нея. Месец след това ще си направи тест за антитела, преди ваксината не е имала никакви.
Едва ли гражданите у нас ще могат реално да избират, но със сигурност ваксините са безвредни и която и да се случи на ред, човек може да е спокоен, коментира проф. Радка Аргирова.
Важно е и да се знае, че новите щамове не компрометират ваксините. Проф. Аргирова чела за мутацията в Япония. Тя влиза с 4-има души, пътували от Бразилия. Това се е случило от 2 януари, за това време учените там са успели да го секвенират и в момента тече сериозно изследване каква е инфекциозността на този вирус. Той е нов, докато „новия“ във Великобритания вече е докладван в 40 страни по света. У нас изследванията още не са готови, но няма никакви основания да мислим, че го няма този вариант, обясни експертката. Това е вариант, в който има няколко мутации, изясни тя как е коректно да го определяме.
Процесът на нормализация ще отнеме от няколко месеца до една година, преди да свалим маските, прогнозира проф. Аргирова. И ще стане толкова по-бавно, колкото по-нисък е процентът на ваксинираните. Трябва да се обясни още повече, да се проведе кампанията, за която се говори. Силно се надявам такава да бъде организирана, а най-важното е да има къде хората да си зададат въпросите и да им се отговори, призова тя.
Защото ефектът на ваксините зависи първо от това дали и около нас всички са ваксинирани. Ако сме единичен случай сред неваксинирани и не се спазват мерките, ефект не може да има.
В училищата и най-вече в моловете става голямото заразяване, там е най-голямата гъстота на хората, а учениците по-трудно се убеждават да носят маски, обясни проф. Аргирова.
Добра новина е, че се преговаря и за руската ваксина. Държавите, които вече я ползват, не са докладвали странични явления, но трябва да изчакат и публикации за антителата, които образува. Тя би била добра за много хора, защото подходът към нея е традиционен и пациентите с алергии, страдания, автоимунни заболявания може би ще са по-добре, посочи професорката.
Проф. Радка Аргирова е категорична, че и хората, които ще носят подвижните урни при карантинирани, задължително трябва да са ваксинирани или проверени за антитела. Това обяснила тя и на разговора с президента, когато той покани експертите на консултации миналата седмица. Не можем да предвидим подобряване или влошаване за срок от 2 месеца, отвърнали те на Радев на въпроса за прогноза. Трябва да имаме 2-3 вида план за изборите според това каква ще е обстановката, те трябва да са готови 30 дни преди изборите. Пик като този през ноември мисля, че няма да стигнем, но зависи от хората, каза още проф. Радка Аргирова. /ПловдивПрес

Още

750 новозаразени, Пловдив поведе с ваксините – 215 за последното денонощие

Гърция с идея: Сертификат за ваксинация с цел по-лесно пътуване в ЕС

„Галъп“: 46% от българите не искат да се ваксинират срещу COVID-19

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...