Quantcast
Новини Пловдив » България » Иван Костов: България може да влезе в нов цикъл на политическа нестабилност
България Важно Политика

Иван Костов: България може да влезе в нов цикъл на политическа нестабилност

Иван Костов
Иван Костов

„България може да влезе в нов осемгодишен цикъл на политическа нестабилност. Като тези между 1989 г. и 1997 г. и между 2009 г. и 2017 г. Тези години не бяха добри за страната“. Това предупреди пред БНР бившият премиер Иван Костов. По думите му изборите в епидемична обстановка крият риск от слаба активност и формирането на власт с ниско обществено доверие и малка подкрепа.

„Големият въпрос е, че има риск за политическото представителство, което ще се излъчи от изборите. Предизборната кампания ще бъде много затруднена, особено за по-малките партии. Те са изолирани от медиите. Там са управляващите и от време на време БСП. Епидемията силно ограничава възможностите на по-малките формации за срещи с избирателите. Нямат и необходимите финнасови средства“, коментира Костов.

Той отбеляза, че ако продължат или се усилят сегашните ограничения, това ще направи невъзможен контактa  на политиците с избиратели.

„Само ГЕРБ ще имат полза, защото само те могат да показват като своя заслуга магистрали и други строежи. Равнопоставеността между партиите може да се запази, само ако спре проправителствената медийна пропаганда. Прави са наблюдателите, които се притесняват, че може да има нисък процет гласували и това ще доведе до безсилни власти след изборите, опиращи се на малко обществено доверие“, допълни той.

Костов коментира, че са основателни аргументите за изтегляне на изборите след Великден.
Тогава ще има повече възстановени от епидемията и повече ваксинирани.

„Властите обясняват, че сега никой не може да каже какъв е рискът и това е вярно, но се дължи изцяло на тяхното бездействие и некомпетентност. При добро управление бе възможно да се каже какъв ще е рискът. Трябваше да бъдат положени усилия за неговото изследване и разбиране“, коментира той.

По думите му рискът ще бъда най-голям за членовете на секциите, но той може да бъде елиминиран, ако те бъдат ваксинирани. „За тях трябва да се заделят около 80 000 ваксини. Гласуването може да се направи и в открити палатки в училищните дворове, тогава рискът за гласуващите ще е най-малък“, увери Иван Костов.

Според него предложенията за видеонаблюдение на преброяването на гласовете и гласуване по пощата не са „екзотични“, както смятат управляващите.

„При съвременните технологии е напълно възможно. Технологически има такива възможности, това че властите не ги познават не дава основание да ги определят като екзотични. Не е високо нивото на политиците и точно от тези не трябва да се очаква да познават технологиите, добави Костов. /ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...