Quantcast
Новини Пловдив » България » Министър Ангелов: Обмисляме промяна на мерките, но най-рано през февруари
COVID-19 България Важно

Министър Ангелов: Обмисляме промяна на мерките, но най-рано през февруари

Проф. Костадин Ангелов
Проф. Костадин Ангелов

„Обмисляме промяна на мерките. Тя ще стане най-рано от началото на февруари. Към настоящия момент единственото нещо, което ще бъде променено, са практиките в системата на средното и висшето образование. Имунизацията срещу COVID-19 с ваксината на „Модерна“ може да започне от утре. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който посрещна първата доставка от 2400 дози.

Ваксините ще бъдат съхранявани в склада на „БулБио“ и ще останат засега в София. По-голямото количество от същата ваксина ще пристигне на 25 януари – 4 000 дози, които ще бъдат разпределени в страната.

ЕК е сключила договор за допълнително количество ваксини на „Пфайзер“, като индикативните количества за България са 2.9 млн. ваксини. В процес на регистрация е и ваксината на „АстраЗенека“, каза още министър Ангелов, цитиран от БТА.

Очаква се до края на този месец да приключи ваксинирането на желаещите от първа фаза, като след това ще започне ваксинирането на желаещите в домовете за възрастни хора. Двете фази може да са паралелни и може да се увеличи броят на ваксинираните на ден. Досега са изразходвани близо 16500 дози ваксини. На 18 януари се очакват още ваксини от „Пфайзер“.

Сред европейските държави страната ни се намира на задоволително място от гледна точка на брой ваксинирани. Ако се използва капацитетът на всички лични лекари – 4500 в страната, и ако всеки от тях ваксинира десет човека на ден, ще има много повече ваксинирани хора на ден. Обнадежден съм от темповете на ваксиниране, добави още той.
Масово тестване на учители за COVID-19 ще започне на 25 януари, като за целта ще се използват антигенни тестове. Тестването на учителите ще се направи, за да се види каква е скритата заболеваемост сред тях и да преценим каква е готовността на системата за връщане на учениците в клас. Длъжници сме на училището, на децата, на родителите, каза още той. До края на януари се очаква регулаторът на ЕС да одобри и препарата на „АстраЗенека“. Ваксинацията у нас продължава, а имунизираните вече са близо 16 000./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...